Здравство Протест Саопштењe Шумадија

Краљевачки лекари: Трећи мандат Златибора Лончара погубан за здравство

Доста је било Краљево подржава протесте лекара и медицинских техничара Здравственог центра Студеница који су незадовољни због тешких услова рада, небезбедних апарата за пацијенте и проблема које имају са страначким менаџментом болнице.

Уз неуставно и незаконито отимање плата, медицински радници су додатно понижени постављањем страначких кадрова на руководећа места који штите интересе министра Лончара, а не пацијената који плаћају сваког месеца здравствену услугу. Зато здравство пропада, услуга је све лошија, а лекари беже из земље.

Наиме, један од кључних проблема је тај што медицинско особље у Kраљеву мора да ради у небезбедним условима на неисправним апаратима који немају потврду да су прошли атест.

Лекари су незадовољни и што није донет колективни уговор, и због мањка запослених чији недостатак менаџмент покушава да прикрије прековременим радом осталих радника. Наравно, прековремени рад није додатно плаћен.

Председник штрајкачког одбора Синдиката лекара и фармацеута и анестезиолог др Раде Панић изјавио је да су услови рада изузетно тешки што је последица министровања Златибора Лончара и неодговорног понашања менаџмента болнице.

– Најпре смо се скупили да укажемо да је трећи мандат Златибора Лончара погубан по српско здравство и овај штрајк упозорења је последња одбрана достојанства лекарске професије. Грешке које лекари праве, а о којима се често слуша у медијима, долазе одатле што уместо 35, у току смене прегледамо 70 пацијената. На тај начин се прикрива недостатак радника, а на штету квалитета здравствене услуге, рекао је др Панић.

Спорно је и то што се на списку Сектора за контролу ресорног министарства налази 14 апарата, али у ЗЦ Студеница постоји само шест, од тога пет исправних. Према речима др Радета Панића, краљевачка болница нема 14 апарата како се тврди у извештају, већ шест и да неко покушава да заташка нестанак осам апарата. Реч је о уређајима као што су вештачка плућа за интензивну негу и пумпе за дисање неопходне у операционим салама. Операционе сале су као сауне, ради се на +40 степени.

– Молим Тужилаштво да реагује, ово је посао за њих. Нас називају шачицом страних плаћеника јер не желимо да посао лекара и медицинских техничара обављамо мимо етичких кодекса, објашњава др Панић.

Ни медицински техничари нису задовољни ситуацијом у краљевачкој болници. Бивши техничар пријемног одељења Срђан Ранковић каже да поред мањка особља, проблем стварају и неисправни апарати.

– Мамограф нам не ради, рентген такође, имамо једног техничара који ради на апаратима у две болнице. Грађани Краљева имају катастрофално лоше услове за лечење јер здравствени центар у последње четири године није добио ни жардињеру. Руководство центра је бахато, ни не појављује се на радном месту. Не занима их да чују наше мишљење, објашњава Ранковић.

Подсећамо, у фебруару месецу ове године лекари ЗЦ Студеница одбили су да уђу у операциону салу зато што неопходни апарати нису прошли атест, упркос покушајима у последње две године да добију потврду о функционалној исправности и безбедној употреби апарата. Они у том тренутку нису имали картицу о исправности и нису могли да се користе.

Овај чин лекара краљевачке болнице министар здравља Лончар је осудио и назвао их страним плаћеницима који покушавају да уруше поверење здравства у Србији које је много боље него ранијих година. Ипак, остаје чињеница да неопходни апарати нису атестирани и краљевачки хирурзи, уколико их користе, ризикују живот пацијената.

Доктор Панић је у име штрајкачког одбора најавио радикализацију штрајка уколико се не реше спорни проблеми у ЗЦ Студеница. Начелник те установе др Зоран Мрвић рекао је да ће се за који дан огласити јавно поводом најављеног штрајка.