Јужна Србија Реаговање Саопштењe

Шта се крије иза реконструкције зграде општине Медвеђа

Медвеђа са једва седам хиљада становника и сталним негативним миграцијама има безброј проблема, али општинској власти приоритет је реконструкција зграде општине. Небрига за становништво и опстанак у овој мултинационалној општини допринела је да се фазно извлачи новац из разних фондова, а најмање у сврху отварања нових радних места, промоцију плурализма и побољшања путне инфраструктуре у корист грађана Медвеђе.

Реконструкција и доградња зграде Општине Медвеђа је пројекат подржан од Министарства за енергетику и програма УНДП-а, уз финансијску подршку Координационог тела у вредности од скоро 60 милиона динара (око 450 хиљада евра).

За овај новац је могла да се изгради нова зграда са 50 станова за расељена лица, нова производна хала највиших стандарда за 300 радника, јавно складиште за  све пољопривредне производе или определе средства за асфалтирање свих сеоских путева у Медвеђи.

Да ли је комфорност општинских челника преча од егзистенцијалних потреба људи? Зграда општинске управе је већ реновирана пре 10 година, када је промењена фасада и уређен ентеријер и услужни центар, али је ова реконструкција неопходна због извлачења новца и трансферисања на рачуне којим ће се пунити изборни буџет владајуће коалиције за наредну годину. Поставља се питање: Колико су спремни да уложе новца у све мањи број гласова људи који живе у Медвеђи, а све већи број оних који ће допутовати и вршити притисак снагатора у црним аутомобилима са криминалном историјом?

 

Притисци у Медвеђи су свакодневна појава оних који желе да ућуткају оне који схватају поенту повећања цена јавних добара, схватају где почиње криминал и престаје храброст.

Законом је кажњиво користити јавну функцију у промоцији личних интереса или интереса повезаних лица, па се подмићивање челника општине мора схватити озбиљно. Целонедељни аранжман за челнике општина у режији фирме “Porr Werner & Weber” (PWW) из Аустрије организован је како би се убрзало доношење одлуке на Скупштини да грађани Медвеђе и других општина Јабланичког округа плате веће цене за изношење смећа. Да ли је основ повећања цена одлика уцењене, подмитљиве или неспособне власти? Хоће ли неко од надлежних поднети извештај о ефектима  путовања у Аустрију или ће грађани то платити на рачуну за изношење отпада?

Политичке структуре на власти у локалу морају се боље опходити према опозицији, а не као непријатељи које треба истерати. Управо то се догодило 4. јула у Медвеђи када се под плаштом потребе за измештањем због реконструкције зграде општине насилно ушло у просторије Двери у Медвеђи.

У суседним канцеларијама Националне службе за запошљавање, као и СНС-а и владајућих СПС, ПУПС и ЈС-а није било насилног уласка. На удару су једино две опозиционе групације и то Доста је било и Двери, јер безкомпромисно воде политику борбе против корупције, партијског запошљавања и заштите интереса грађана.

У неколико наврата је материјал у канцеларији ДЈБ-а био однет, па су се чак и планови рада и стратегије деловања чуле у Скупштини општине Медвеђа. Да ли некоме смета што ДЈБ и Двери воде одговорну политику коју они нису способни и коју они грађанима не могу да понуде, већ умеју само да плаћају гласаче?

Покрет ДЈБ у Медвеђи очекује да општина Медвеђа омогући равноправно политичко деловање свим странкама и да се изјасни о овоме и саопшти ко стоји иза неовлашћених упада, као и да ли страначки органи СНС, СПС и ПУПС-а у Медвеђи плаћају закуп простора.

Покрет позива да општинске структуре ослободе зграду политичких организација јер то представља притисак на рад, угрожава право на једнакост, јавност и слободу мишљења.

Покрет очекује одговорну локалну самоуправу која ће свим странкама из Народне Скупштине Републике Србије а које делују на територији општине Медвеђа омогућити да на јавни позив за коришћење простора у својини општине Медвеђа остваре своја законом гарантована права и штите интересе грађана кад то грађани не могу очекивати од владајућих странака.

 

дипл.инг Његош Драговић

координатор ОО ”Доста је било” у Медвеђи