Južna Srbija Reagovanje Saopštenje

Šta se krije iza rekonstrukcije zgrade opštine Medveđa

Medveđa sa jedva sedam hiljada stanovnika i stalnim negativnim migracijama ima bezbroj problema, ali opštinskoj vlasti prioritet je rekonstrukcija zgrade opštine. Nebriga za stanovništvo i opstanak u ovoj multinacionalnoj opštini doprinela je da se fazno izvlači novac iz raznih fondova, a najmanje u svrhu otvaranja novih radnih mesta, promociju pluralizma i poboljšanja putne infrastrukture u korist građana Medveđe.

Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Opštine Medveđa je projekat podržan od Ministarstva za energetiku i programa UNDP-a, uz finansijsku podršku Koordinacionog tela u vrednosti od skoro 60 miliona dinara (oko 450 hiljada evra).

Za ovaj novac je mogla da se izgradi nova zgrada sa 50 stanova za raseljena lica, nova proizvodna hala najviših standarda za 300 radnika, javno skladište za  sve poljoprivredne proizvode ili opredele sredstva za asfaltiranje svih seoskih puteva u Medveđi.

Da li je komfornost opštinskih čelnika preča od egzistencijalnih potreba ljudi? Zgrada opštinske uprave je već renovirana pre 10 godina, kada je promenjena fasada i uređen enterijer i uslužni centar, ali je ova rekonstrukcija neophodna zbog izvlačenja novca i transferisanja na račune kojim će se puniti izborni budžet vladajuće koalicije za narednu godinu. Postavlja se pitanje: Koliko su spremni da ulože novca u sve manji broj glasova ljudi koji žive u Medveđi, a sve veći broj onih koji će doputovati i vršiti pritisak snagatora u crnim automobilima sa kriminalnom istorijom?

 

Pritisci u Medveđi su svakodnevna pojava onih koji žele da ućutkaju one koji shvataju poentu povećanja cena javnih dobara, shvataju gde počinje kriminal i prestaje hrabrost.

Zakonom je kažnjivo koristiti javnu funkciju u promociji ličnih interesa ili interesa povezanih lica, pa se podmićivanje čelnika opštine mora shvatiti ozbiljno. Celonedeljni aranžman za čelnike opština u režiji firme “Porr Werner & Weber” (PWW) iz Austrije organizovan je kako bi se ubrzalo donošenje odluke na Skupštini da građani Medveđe i drugih opština Jablaničkog okruga plate veće cene za iznošenje smeća. Da li je osnov povećanja cena odlika ucenjene, podmitljive ili nesposobne vlasti? Hoće li neko od nadležnih podneti izveštaj o efektima  putovanja u Austriju ili će građani to platiti na računu za iznošenje otpada?

Političke strukture na vlasti u lokalu moraju se bolje ophoditi prema opoziciji, a ne kao neprijatelji koje treba isterati. Upravo to se dogodilo 4. jula u Medveđi kada se pod plaštom potrebe za izmeštanjem zbog rekonstrukcije zgrade opštine nasilno ušlo u prostorije Dveri u Medveđi.

U susednim kancelarijama Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i SNS-a i vladajućih SPS, PUPS i JS-a nije bilo nasilnog ulaska. Na udaru su jedino dve opozicione grupacije i to Dosta je bilo i Dveri, jer bezkompromisno vode politiku borbe protiv korupcije, partijskog zapošljavanja i zaštite interesa građana.

U nekoliko navrata je materijal u kancelariji DJB-a bio odnet, pa su se čak i planovi rada i strategije delovanja čule u Skupštini opštine Medveđa. Da li nekome smeta što DJB i Dveri vode odgovornu politiku koju oni nisu sposobni i koju oni građanima ne mogu da ponude, već umeju samo da plaćaju glasače?

Pokret DJB u Medveđi očekuje da opština Medveđa omogući ravnopravno političko delovanje svim strankama i da se izjasni o ovome i saopšti ko stoji iza neovlašćenih upada, kao i da li stranački organi SNS, SPS i PUPS-a u Medveđi plaćaju zakup prostora.

Pokret poziva da opštinske strukture oslobode zgradu političkih organizacija jer to predstavlja pritisak na rad, ugrožava pravo na jednakost, javnost i slobodu mišljenja.

Pokret očekuje odgovornu lokalnu samoupravu koja će svim strankama iz Narodne Skupštine Republike Srbije a koje deluju na teritoriji opštine Medveđa omogućiti da na javni poziv za korišćenje prostora u svojini opštine Medveđa ostvare svoja zakonom garantovana prava i štite interese građana kad to građani ne mogu očekivati od vladajućih stranaka.

 

dipl.ing Njegoš Dragović

koordinator OO ”Dosta je bilo” u Medveđi

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar