Zdravstvo Protest Saopštenje Šumadija

Kraljevački lekari: Treći mandat Zlatibora Lončara poguban za zdravstvo

Dosta je bilo Kraljevo podržava proteste lekara i medicinskih tehničara Zdravstvenog centra Studenica koji su nezadovoljni zbog teških uslova rada, nebezbednih aparata za pacijente i problema koje imaju sa stranačkim menadžmentom bolnice.

Uz neustavno i nezakonito otimanje plata, medicinski radnici su dodatno poniženi postavljanjem stranačkih kadrova na rukovodeća mesta koji štite interese ministra Lončara, a ne pacijenata koji plaćaju svakog meseca zdravstvenu uslugu. Zato zdravstvo propada, usluga je sve lošija, a lekari beže iz zemlje.

Naime, jedan od ključnih problema je taj što medicinsko osoblje u Kraljevu mora da radi u nebezbednim uslovima na neispravnim aparatima koji nemaju potvrdu da su prošli atest.

Lekari su nezadovoljni i što nije donet kolektivni ugovor, i zbog manjka zaposlenih čiji nedostatak menadžment pokušava da prikrije prekovremenim radom ostalih radnika. Naravno, prekovremeni rad nije dodatno plaćen.

Predsednik štrajkačkog odbora Sindikata lekara i farmaceuta i anesteziolog dr Rade Panić izjavio je da su uslovi rada izuzetno teški što je posledica ministrovanja Zlatibora Lončara i neodgovornog ponašanja menadžmenta bolnice.

– Najpre smo se skupili da ukažemo da je treći mandat Zlatibora Lončara poguban po srpsko zdravstvo i ovaj štrajk upozorenja je poslednja odbrana dostojanstva lekarske profesije. Greške koje lekari prave, a o kojima se često sluša u medijima, dolaze odatle što umesto 35, u toku smene pregledamo 70 pacijenata. Na taj način se prikriva nedostatak radnika, a na štetu kvaliteta zdravstvene usluge, rekao je dr Panić.

Sporno je i to što se na spisku Sektora za kontrolu resornog ministarstva nalazi 14 aparata, ali u ZC Studenica postoji samo šest, od toga pet ispravnih. Prema rečima dr Radeta Panića, kraljevačka bolnica nema 14 aparata kako se tvrdi u izveštaju, već šest i da neko pokušava da zataška nestanak osam aparata. Reč je o uređajima kao što su veštačka pluća za intenzivnu negu i pumpe za disanje neophodne u operacionim salama. Operacione sale su kao saune, radi se na +40 stepeni.

– Molim Tužilaštvo da reaguje, ovo je posao za njih. Nas nazivaju šačicom stranih plaćenika jer ne želimo da posao lekara i medicinskih tehničara obavljamo mimo etičkih kodeksa, objašnjava dr Panić.

Ni medicinski tehničari nisu zadovoljni situacijom u kraljevačkoj bolnici. Bivši tehničar prijemnog odeljenja Srđan Ranković kaže da pored manjka osoblja, problem stvaraju i neispravni aparati.

– Mamograf nam ne radi, rentgen takođe, imamo jednog tehničara koji radi na aparatima u dve bolnice. Građani Kraljeva imaju katastrofalno loše uslove za lečenje jer zdravstveni centar u poslednje četiri godine nije dobio ni žardinjeru. Rukovodstvo centra je bahato, ni ne pojavljuje se na radnom mestu. Ne zanima ih da čuju naše mišljenje, objašnjava Ranković.

Podsećamo, u februaru mesecu ove godine lekari ZC Studenica odbili su da uđu u operacionu salu zato što neophodni aparati nisu prošli atest, uprkos pokušajima u poslednje dve godine da dobiju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti i bezbednoj upotrebi aparata. Oni u tom trenutku nisu imali karticu o ispravnosti i nisu mogli da se koriste.

Ovaj čin lekara kraljevačke bolnice ministar zdravlja Lončar je osudio i nazvao ih stranim plaćenicima koji pokušavaju da uruše poverenje zdravstva u Srbiji koje je mnogo bolje nego ranijih godina. Ipak, ostaje činjenica da neophodni aparati nisu atestirani i kraljevački hirurzi, ukoliko ih koriste, rizikuju život pacijenata.

Doktor Panić je u ime štrajkačkog odbora najavio radikalizaciju štrajka ukoliko se ne reše sporni problemi u ZC Studenica. Načelnik te ustanove dr Zoran Mrvić rekao je da će se za koji dan oglasiti javno povodom najavljenog štrajka.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar