Istočna Srbija Saopštenje Finansije

Kućica od zlata za žirafe

Zoološki vrt u Boru počeo je sa radom 8. decembra 2011. godine. Time je Bor postao tek četvrti grad u Srbiji koji ima zoološki vrt. Bor ima tradiciju rada zoološkog vrta jer je u svojoj prošlosti imao jedan lociran u Brestovačkoj banji i mnogi stariji Borani znaju šta znači i kako radi jedna takva javna institucija.

Problemi sa zoološkim vrtom su počeli pre početka njegove gradnje zbog odabira same lokacije koja je u urbanoj zoni grada. Građani Bora koji žive u neposrednoj blizini zoološkog vrta bunili su se i nisu hteli da dozvole gradnju. Pritiscima i raznim ucenama, samovoljom jednog čoveka, Blagoja Spasovskog, koji je zamislio da na tom mestu mora biti zoološki vrt, a pri tome nije se konsultovao ni sa jednom odgovornom inspekcijom, vrt je ipak izgrađen i počeo je sa radom na nekoliko metara od privatnih kuća i zgrada za stanovanje.

Sa početkom rada zoološkog vrta počeli su i problemi stanovništva koje živi u blizini i koji se manifestuju svakodnevnom bukom i neprijatnim mirisima koji dolaze od životinja. Takođe, sa početkom rada zoološkog vrta počeli su problemi za opštinsku kasu, koja je bila a i sada je veoma opterećena, Toplanom, Vodovodom i drugim javnim preduzećima i ustanovama.

Svake godine se za funkcionisanje zoološkog vrta iz opštinskog budzeta izdvoji između 30.000.000 i 35.000.000 dinara. To izdvajanje bi bilo veće da sve godine, od otvaranja do danas, deo hrane za životinje se ne obezbeđuje haračem, tj. „dobrovoljnim doniranjem“ hrane od strane ugostiteljskih objekata i hotela u Boru. Poznato je da Blagoje Spaskovski saradnju sa ugostiteljima uslovljava njihovim izdvajanjem hrane za zoološki vrt.

I pored raznih sumnjivih donacija, odvojenih para iz budžeta Opštine Bor za ishranu životinja, koje su za ovu godinu sa 8.190.000 smanjene na 6.479.719, životinje izgledaju neuhranjeno. Za zdravstvenu zaštitu životinja godišnje se izdvaja između 650.000 i 800.000 dinara. Za zoološki vrt veličine i sadržaja kakav je zoološki vrt u Boru ta sredstva za zdravstvenu zaštitu i higijenu životinja su mala pa zbog toga ne čude njihova česta oboljavanja i velika smrtnost.

Da se sa zoološkim vrtom uprava, opštinska vlast i “vizionar” Blagoje Spaskovski odnose nedomaćinski – pokazuje činjenica da je u zoološkom vrtu izgrađena kuća, prostor za žirafe, koje nikada nisu došle a pitanje je da li će ikada doći. Za kuću za žirafe iz opštinskog budžeta plaćeno je 7.000.000 dinara. Daska te kuće izgleda vredi kao kilo zlata iz RTB Bor. U kući su trenutno kamile.

U situaciji kada je budžetski fond Opštine Bor za razvoj poljoprivrede 7.000.000 dinara, u 2017. godini je bio 7.328.414 dinara, kada se za nabavku goveda, ovaca, koza i svinja poljoprivrednicima donira samo 3.000.000 dinara, kada se za zasade voća donira samo 1.500.000 dinara, neko odluči i izgradi kuću za nepostojeće žirafe – najbolje pokazuje kakav je odnos vlasti prema sugrađanima i budućnosti ovoga grada.

Dosta je bilo će i dalje ukazivati na neodgovorno i bahato trošenje para iz budžeta Opštine Bor. Bićemo konstruktivni, davati predloge gde i kako treba realno, domaćinski, podsticajno usmeravati novac i time popraviti veoma loš standard građana, pomoći im u njihovom radu i stvoriti uslove da se i u maloj sredini kakva je Bor lepo i dostojno živi.

Dosta je bilo Bor

 

 

 

 

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar