Источна Србија Рударство Скупштина

(ВИДЕО) Стратешки инвеститор у РТБ Бор за мале паре добија вредну руду

Министарство привреде РС је објавило јавни позив за избор стратешког инвеститора за РТБ Бор.

Тендером се предвиђа новчана докапитализација од 350 милиона америчких долара, којом  стратешки инвеститор постаје власник удела у РТБ Бор.

Доста је било се енергично противи оваквој приватизацији РТБ Бор из неколико разлога.

Влада Ане Брнабић жели да прода виталан национални ресурс што је најкраћи пут у бананизацију државе.

Сума коју Влада тражи на име докапитализације је смешна, неозбиљна. Између осталог, потенцијални стратешки партнер треба да добије за мизерну цифру од 350 милиона $ право на експлоатацију свих рудних ресурса који су у саставу РТБ Бор од којих је највредније рудно лежиште Борска Река, а које му може донети пар десетина пута већи профит уз сву пратећу инфраструктуру, објекте, постројења, опрему и врло квалитетну радну снагу са стогодишњом традицијом и искуством.

 

 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • U tekstu se pominje da je izvršena rekonstrukcija pogona u metalurgiji. Naime čelnik RTB Bor, Spaskovski i vodeći ljudi u vlasti Srbije, kao papagaji, pominju da je izgrađena nova topionica, što je notorna laž. Stvarno, izgrađena je fleš peć za topljenje koncentrata bakra i pored postojanja savremenijih peći, a ostale jedinice i infrastruktura je iz ranijih faza gradnje. Jedino troškovi gradnje nove peći i farbanje postojeće topionice koštaju koliko i nova topionica. Tehnološke perfonmansi i dokazivanje garancija su izostali ili su promašeni. Kapacitet peći je 80kt bakra godišnje,a domaća rudarska proizvodnja ne zadovoljava ni pola projektovanog. Zbog toga se, pod suimljivim uslovima uvozi koncentrat, sa ili bez tenderske nabavke, kao i nabavka rudarske opreme pod sumnjivim uslovima, koje niko ne proverava. Iz tih kriminalnih poslova, država iz budžeta upumpava u bunar zvani RTB Bor po 100 miliona evra godišnje, kako bi se izbegao bankrot, a međuvremenu, pod kišobranom UPPR, otpisani su dugovanja od 900 miliona evra, a ostala dugovanja od 600 miliona evra. U hvalospevima RTB Bor od gubitaša, sada je profitabilna firma, ukoliko se ne lažemo, a lažu nas. Jedina dobra strana prodaje RTB Bor, je što će se izbaciti samo kriminalne radnje menadžmenta, a sve ostalo je protiv interesa Srbije..

  • IPAK SPASKOVSKI POSRĆE

   Novinari su punili stupce hvalospevima generalnog direktora RTB Bor o fantastičnim rezultatima rada njegove firme, postižući izvrsne profite, rekordna proizvodnja (u odnosu na juče), u vrhu izvoznika zemlje. S druge strane, prikrio je gubitke, loša tehnološka i energetska efikasnost proizvodnje bakra. Ovo prenebregava, u veličanju poslovanja RTB Bor i ministar Antić i predsednik, najverovtnije veruju svom pulenu Sosi, a ne Agenciji koja priprema izveštaje za pomenute funkcionere. Do sada država je godišnje upumpavala po sto miliona evra u bunaru zvanom RTB Bor, a sada to sve kriju “kao zmija noge!”. Naime RTB Bor ne plaća struju (u izveštaju EPS-a presek od 10. juna 2018. RTB Bor duguje za utrošenu struju 7.466.336.228 rsd ili 63.274.036 €), ne plaća rudarsku rentu, a poUPPR duguje za kredite još pola milijarde evra. Čemu služi imaginarno dobro poslovanje?

  • IPAK SPASKOVSKI POSRĆE

   Novinari su punili stupce hvalospevima generalnog direktora RTB Bor o fantastičnim rezultatima rada njegove firme, postižući izvrsne profite, rekordna proizvodnja (u odnosu na juče), u vrhu izvoznika zemlje. S druge strane, prikrio je gubitke, loša tehnološka i energetska efikasnost proizvodnje bakra. Ovo prenebregava, u veličanju poslovanja RTB Bor i ministar Antić i predsednik, najverovtnije veruju svom pulenu Sosi, a ne Agenciji koja priprema izveštaje za pomenute funkcionere. Do sada država je godišnje upumpavala po sto miliona evra u bunaru zvanom RTB Bor, a sada to sve kriju “kao zmija noge!”. Naime RTB Bor ne plaća struju (u izveštaju EPS-a presek od 10. juna 2018. RTB Bor duguje za utrošenu struju 7.466.336.228 rsd ili 63.274.036 €), ne plaća rudarsku rentu, a po UPPR duguje za kredite još pola milijarde evra. Čemu služi imaginarno dobro poslovanje? U eventualnoj uspešnoj prodaji RTB Bor, svi gubici, ponovo, će biti otpisana i zapisana na grbaći građana Srbije.