Источна Србија Трибина

Упалимо светло у Мајданпеку 2. септембра

Доста је било трибином у Градском парку  најавио је учешће на локалним изборима у Мајданпеку 2. септембра.

Грађанима се на почетку обратила Александра Спорић, која је навела да су скоро сви пријатељи са којима је одрасла напустили Мајданпек. Она је позвала грађане да изађу на изборе, гласају јер ће у супротном Мајданпек остати пуст.

– Да ли је нормално да се један град испразни за неколико година? Да своју децу и унуке виђате неколико пута годишње? Хајде да Мајданпеку упалимо светло, не заслужује ову титулу, рекла је Александра Спорић.

Председник Доста је било Бранислав Михајловић као комшија из Бора, поздравио је Мајданпечане и позвао их да гласају за нове поштене људе.

– Да ли мора да се угаси светло у Мајданпеку? Мајданпек има изузетне ресурсе, богат рудник. Од 1961. до данас, рудник је извадио  милијарду тона ископина, а 15 милијарди долара је зарађено. То је милион долара по становнику. Где се деде тај новац? Појела га партократија, рекао је Михајловић.

Поред руда, Мајданпек је невиђено богат природним богатствима. На Дунаву 54 км обале припада овом граду, ту је Лепенски вир, Рајкова пећина, прелепа речна обала. Да ли је Мајданпек заслужио да му се угаси светло?  Мајданпек може бити мала Швајцарска јер је богат. Потребно је само изабрати младе, стручне и способне кадрове који неће красти. Да ови оду, а да на њихово место дођу млади и некомпромитовани људи, завршио је Михајловић.

Председник Програмског савета Саша Радуловић се такође обратио грађанима Мајданпека. Напоменуо је да је сто хиљада младих људи до сада напустило Србију у потрази за достојанством и да је то што овде, уз овакву власт, не могу да имају.

– Неће млади да мотају каблове за 200 евра, у земљи у којој субвенције од милијарду евра годишње добијају страни инвеститори. Деца у Америци, Русији, па и Боцвани добијају бесплатне уџбенике, код нас то није могуће јер ми плаћамо партијски запослене кадрове.  Два јавна предузећа, Србија Шуме и Национални парк, ништа не плаћају општини иако раде у Мајданпеку и користе његову имовину. Ова власт у Мајданпеку то неће да промени јер се боје газде у Београду. То је цена неодговорне власти и државе која нас убеђује како ништа не умемо и како смо лењи. То је разлог зашто се и Мајданпек и цела Србија празне. Једини начин да ово променимо је на изборима. Изађите и гласајте, ово може да се промени. Могуће је имати бесплатне вртиће, уџбенике, само ако се не краде, рекао је Саша Радуловић.

Здравство постоји за све грађане, социјалне службе за све грађане без обзира ко је на власти. У пракси не можете да остварите било које право ако нисте у странци. Тако се људи уклапају у систем, да не би гладовали. Наши грађани иживају углед поштених и вредних људи у иностранству. Овде су лењи. Разумем страх, разумем да је тешко, али морамо да направимо компромис. Постајемо земља јефтине радне снаге. Домаће предузетнике мала и средња предузећа рекетирамо порезима, док страни инвеститори имају своје улице, субвенције и слично. Плаћамо немачке фирме и помажемо Немачкој. Охрабрујем вас да покажете зубе бар на изборима, гласаjмо и упалимо светло, рекла је заменица председника ДЈБ Бранка Стаменковић.

На крају, грађанима се обратила и Вишња Мартиновић, повереница ДЈБ за Мајданпек.

– Живимо тако да у иностранству продајемо своју кичму, а овде у страху да нам ту исту  не сломе уколико покушамо да променимо нешто, и гласно кажемо да нећемо више то да трпимо. Сви седимо, причамо и кукамо како нам није добро, а нико не чини ништа да то промени. Па ми није јасно како онда мислите да до промене дође? Ми смо одговорни за наше животе, ми који им све дозвољавамо, док шапатом изразавамо незадовољство. Е па ја нећу да шапућем, нећу да ћутим. Хоћу да будем слободна, да јасно, гласно и без страха кажем да ми је било доста, рекла је Вишња Мартиновић.

Подршку Доста је било пружила је и организација Србијански Власи.

Из општинског буџета се готово ништа не улаже у села, сеоску инфраструктуру, пољопривреднике. Субвенције су намењене странцима који отварају и после неколико година затварају фабрике, а 5000 грађана Општине Мпке се баве пољопривредом. На изборима гласајте за Доста је било јер знам да оно што говоре нису празна обећања.  Живот у селу мора да буде исти као и у граду, рекао је Зоран Јанковић.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike.
    1. Koliko ima glasaca u Majdanpeku?
    2. Da li se nas DJB prjavio za izbore u Majdanpeku? ili najavio da ce se ptijaviti?
    3. Ko se sve prijavio za ove izbore?
    4. Kakab je bio odziv, posecenost tribine?