VIDEO Istočna Srbija Politika Saopštenje

DJB će smanjiti porez na imovinu u Opštini Majdanpek

Dosta je bilo će smanjiti porez na imovinu u celoj Opštini Majdanpek, ukoliko nam građani poklone poverenje na izborima 2. septembra  i glasaju za listu 7. Dosta je bilo – Upalimo svetlo.

Porez na imovinu u Opštini Majdanpek jedna je od većih stavki koju moraju da plaćaju svi koji imaju bilo kakvu nepokretnost. Poreski nameti su ogromni, a nesposobna vlast poreze na imovinu koristi kao jedan od glavnih mehanizama za punjenje budžeta iako ima para na drugom mestu.  

Građani Majdanpeka, a naročito penzioneri, žive teško zbog velike nezaposlenosti u ovom gradu.  Lokalna vlast nije uradila ništa po tom pitanju, osim što je povećala porez na stanove za 2,5%.

Lokalna vlast uporno ubeđuje Majdanpečane da je porez na imovinu, kao i drugi porezi,  osnov za punjenje opštinskog budžeta.

To nije istina. Kada bi dva velika javna preduzeća, Srbija šume i Nacionalni park Đerdap, plaćali realnu cenu po osnovu korišćenja imovine Opštine Majdanpek, građani bi mogli da plaćaju poreze po daleko nižim cenama.

JP Srbija šume i JP Nacionalni park Đerdap Opštini Majdanpek godišnje uplate ukupno oko 3 miliona dinara. To je mizerna naknada za tako veliku korist koju ova dva preduzeća ostvaruju svake godine.

Rudnik bakra Majdanpek godišnje Opštini Majdanpek uplati 200 hiljada dinara kao taksu za isticanje firme i 230 miliona na ime naknade za korišćenje mineralnih sirovina. Ova suma je takođe mala uzimajući u obzir prihod koji rudnik ostvaruje. Ipak, ova suma je i četvrtina ukupnog godišnjeg budžeta Opštine Majdanpek.

Dosta je bilo će smanjiti porez na imovinu svim domaćinstvima na teritoriji Opštine Majdanpek. Para za to ima, ukoliko bi opština naplatila korišćenje svoje imovine ovim javnim preduzećima.

Zato je Majdanpeku potrebno sposobno i stručno rukovodstvo kojima je javni interes važniji od interesa stranke kojoj pripadaju.

Pozivamo vas da drugog septembra izađete na izbore i podržite listu 7 “Dosta je bilo – Upalimo svetlo”. Nosilac liste je Višnja Martinović, mlada profesorka engleskog jezika.

 

Upalimo svetlo u Majdanpeku.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar