Косово и Метохија Политика Саопштењe

Марко Ђурић крије базу података о српској имовини на КиМ

Иако је у децембру 2017. године на Округлом столу економиста изјавио да Канцеларија поседује свеобухватну базу података државне, друштвене, задружне и осталих облика српске имовине, као и да поседује папир за сваки динар и сваки шраф који смо као држава у протеклим деценијама улагали на Косову и Метохији, Марко Ђурић одбио је захтев ДЈБ да те информације подели с грађанима Србије, поричући да та евиденција постоји.

ДЈБ се 27. јула 2018. године обратио Канцеларији за КиМ захтевом да нам достави податке о имовини Републике Србије и привредних субјеката на територији Косова и Метохије. Уместо тражених података, 2. августа добили смо обавештење од Марка Ђурића да Канцеларија за КиМ “не води јединствену евиденцију непокретности у јавној својини”.

ДЈБ од свог оснивања 2014. године, а Саша Радуловић још раније као министар привреде, инсистира на попису и процени имовине Републике Србије, посебно имовине на Косову и Метохији, као и на изради личних карата свих државних и друштвених предузећа у Србији.  На основу таквог пописа је могуће обрачунати вредност српске имовине на КиМ, која се мери десетинама милијарди долара и спречити пљачке и манипулације државном имовином. Решење имовинског питања је предуслов за решавање свих осталих питања која се односе на КиМ. Питање имовине је јасно дефинисано у свим законодавствима и ако се оно у случају КиМ баци под тепих, решавање осталих питања постаје апсурдно.

ДЈБ забрињава чињеница да шеф ове независне државне институције ставља партијски интерес СНС-а испред јавног интереса Републике Србије. Марко Ђурић или обмањује грађане Србије да канцеларија има податке о имовини Републике Србије на КиМ или крије те податке од јавности, чиме ствара погодно тло за противзаконито поклањање имовине српских грађана, предузећа и државе Србије Приштини.

Апелујемо на шефа Канцеларије за КиМ да поштује Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и да у вршењу своје јавне функције не подређује јавни интерес партијском. Ако те податке пак нема, захтевамо да се јавно извини грађанима Србије што их је обмањивао. Канцеларија којом руководи основана је ради заштите интереса Републике Србије, а не председника СНС-а који тајно преговара с Приштином и самовољно неодговорно одлучује о судбини Косова и Метохије у име свих нас, упркос чињеници да за то нема уставна овлашћења.

Прилог:

– Захтев за информацијама о имовини

– Одговор Канцеларије за КиМ

 

Zahtev, Kancelarija za KiM sa potpisom
Odgovor KiM

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • VEROVATNO DA RASPOLAZE INFORMACUJAMA.CIM JE NEDAVNO POKAZAO TABELU O NAVODNOM BROJU SRBAU OPSTINAMA NAKOSOVU .ZAR TO NIJE PRIREMA DA U OPSTINAMA GDENAVODNO NEMA SRBA, PREDAJU . TREBA POKRENUTI INICIJATIVU , DA SE KANCELARIJA ZA KOSOVO, PREMESTI U KOSOVSKU MITROVICU.A NEDA SESEPURI U PALATI SRBIJA I KAO MANEKEN, DOLAZI PRED KAMERE PINKA.