Kosovo i Metohija Politika Reagovanje

Dok se ne formira ZSO, Srbija ne treba da učestvuje na razgovorima u Briselu

Republika Srbija je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština nije ispunila ni jednu. DJB zahteva od predsednika Srbije da ne ide na razgovor koji je u Briselu zakazan za petak, 7. septembar, kao i da obavesti predstavnike Prištine i EU da će Srbija zamrznuti dalje učešće u razgovorima dok predstavnici naše južne pokrajine ne dostave nacrt Statuta ZSO. Takođe predlažemo da se Prištini za ovo odredi rok od tri meseca.

N1 je preneo vest kosovskog portala Zeri da formiranje ZSO nije na dnevnom redu zakazanih razgovora u Briselu u petak 7. septembra između predstavnika Beograda i Prištine.
Za stanovništvo Kosova i Metohije koje živi južno od Ibra, ZSO je kritično važna. Punih šest godina, od potpisivanja sporazuma u Briselu 2013. godine, Priština nije ispunila nijednu svoju obavezu, nije čak ponudila ni nacrt Statuta SZO.

Srbija treba prvo da zamrzne sve razgovore u Briselu dok Priština ne ispuni svoje obaveze i ne formira ZSO, a ukoliko se to ne desi u roku od tri meseca, te razgovore treba proglasiti pravno ništavnim i da to potvrdi i Narodna skupština Republike Srbije.

Povezani tekstovi:
Srbija da zamrzne briselske pregovore dok Priština ne ispuni ZSO 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo mi sve lici na veliku farsu u pregovorima. Cini mi se da je sve unapred dogovoreno a pregovori su samo radi javnosti. Davanje Kosovu stolice UN je glavna stvar ovih pregovora.

    • Naravno, sve je izrežirano do najsitnijeg detalja još 2013, a u međuvremenu se 70% naroda (25% koji glasaju za SNS i onih 45% koji ne glasaju) na parlamentarnim izborima dvaput izjasnilo da im to ne smeta. Tek kada se opametimo moći ćemo da razmišljamo o zaštiti svojih interesa na KiM, a bojim se da će tad već biti prekasno, jer nema naznaka da će se to desiti uskoro.