Косово и Метохија Политика Саопштењe Спољна политика

Замрзнути разговоре у Бриселу док се не формира ЗСО

Остављајући по страни анализу да ли је Бриселски споразум уопште требало потписивати, ДЈБ констатује да је Република Србија испунила све преузете обавезе, док Приштина није испунила ниједну. У најдубљем интересу Републике Србије је да обустави даље разговоре у Бриселу све док Приштина не достави нацрт Статута ЗСО о коме би се на тим разговорима расправљало. Приштини Република Србија за ово треба да одреди рок од три месеца. Уколико се то не деси, Влада Републике Србије треба Бриселски споразум да прогласи ништавим због неиспуњења Приштине и напусти даље разговоре у Бриселу.

Јучерашњу изјаву председника Вучића, који неовлашћено и супротно Уставу води разговоре с Приштином у Бриселу, да “жели да разговара о свим темама које су важне за Србе и Албанце”, упркос чињеници да зна да се сутра у Бриселу неће разговарати о ЗСО, оценујемо као непримерену ситуацији. Н1 је јуче током дана пренео вест косовског портала Зери да формирање ЗСО није на дневном реду заказаних разговора у Бриселу у петак 7. септембра између представника Београда и Приштине.

Потпуно је нејасно о чему ће онда председник Србије разговарати у Бриселу, јер осим Сороша кога је председник Србије по сопственој изјави известио, нико други, ни Влада, ни министри, ни скупштина, ни грађани, не знају о чему се конкретно разговара. Апелујемо на Владу Републике Србије да преузме улогу заступника државе у овим разговорима, како то Устав Србије и прописује, те да заштити државне интересе које је председник Вучић угрозио својим неодговорним досадашњим заступањем.

За становништво Косова и Метохије које живи јужно од Ибра, ЗСО је критично важна. Пуних шест година, од потписивања споразума у Бриселу 2013. године, Приштина није чак понудила ни нацрт Статута СЗО. Србија треба прво да замрзне све разговоре у Бриселу док Приштина не испуни своје обавезе и не формира ЗСО, а уколико се то не деси у року од три месеца, Бриселски споразум треба прогласити ништавним због неиспуњења Приштине.

Повезани текстови:

Србија да замрзне бриселске преговоре док Приштина не испуни ЗСО  

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Писао сам и овде и на другим местима, има томе више од године дана, да је прекид “преговора” у Бриселу, једино СМИСЛЕНО и ПАМЕТНО што власти у Србији могу да ураде док се (барем) не спроведе догооворено још пре више од пола деценије и не обезбеде личну и имовинску сигурност Србима али и осталим на Косову*! Међутим, председник Србије упорно неће да уради оно што је за Србију једино паметно и повољно, већ симулира којекакав “патриотизам” према тзв. претњама из Приштине да му се неће дозволити ово или оно ако буде дошао на Косово*. Једино, Шиптарима одговара овакав “ток преговора у Бриселу” где они ништа не учине на побољшању живота Срба на Косову* а да са друге стране Вучић, Дачић, Ана Брнабић – Немањић… им омогућавају све што пожеле, као нпр. столица у УН, Прешево, Бујаниовац, Тутин….