Kosovo i Metohija Politika Saopštenje Spoljna politika

Zamrznuti razgovore u Briselu dok se ne formira ZSO

Ostavljajući po strani analizu da li je Briselski sporazum uopšte trebalo potpisivati, DJB konstatuje da je Republika Srbija ispunila sve preuzete obaveze, dok Priština nije ispunila nijednu. U najdubljem interesu Republike Srbije je da obustavi dalje razgovore u Briselu sve dok Priština ne dostavi nacrt Statuta ZSO o kome bi se na tim razgovorima raspravljalo. Prištini Republika Srbija za ovo treba da odredi rok od tri meseca. Ukoliko se to ne desi, Vlada Republike Srbije treba Briselski sporazum da proglasi ništavim zbog neispunjenja Prištine i napusti dalje razgovore u Briselu.

Jučerašnju izjavu predsednika Vučića, koji neovlašćeno i suprotno Ustavu vodi razgovore s Prištinom u Briselu, da “želi da razgovara o svim temama koje su važne za Srbe i Albance”, uprkos činjenici da zna da se sutra u Briselu neće razgovarati o ZSO, ocenujemo kao neprimerenu situaciji. N1 je juče tokom dana preneo vest kosovskog portala Zeri da formiranje ZSO nije na dnevnom redu zakazanih razgovora u Briselu u petak 7. septembra između predstavnika Beograda i Prištine.

Potpuno je nejasno o čemu će onda predsednik Srbije razgovarati u Briselu, jer osim Soroša koga je predsednik Srbije po sopstvenoj izjavi izvestio, niko drugi, ni Vlada, ni ministri, ni skupština, ni građani, ne znaju o čemu se konkretno razgovara. Apelujemo na Vladu Republike Srbije da preuzme ulogu zastupnika države u ovim razgovorima, kako to Ustav Srbije i propisuje, te da zaštiti državne interese koje je predsednik Vučić ugrozio svojim neodgovornim dosadašnjim zastupanjem.

Za stanovništvo Kosova i Metohije koje živi južno od Ibra, ZSO je kritično važna. Punih šest godina, od potpisivanja sporazuma u Briselu 2013. godine, Priština nije čak ponudila ni nacrt Statuta SZO. Srbija treba prvo da zamrzne sve razgovore u Briselu dok Priština ne ispuni svoje obaveze i ne formira ZSO, a ukoliko se to ne desi u roku od tri meseca, Briselski sporazum treba proglasiti ništavnim zbog neispunjenja Prištine.

Povezani tekstovi:

Srbija da zamrzne briselske pregovore dok Priština ne ispuni ZSO  

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pisao sam i ovde i na drugim mestima, ima tome više od godine dana, da je prekid “pregovora” u Briselu, jedino SMISLENO i PAMETNO što vlasti u Srbiji mogu da urade dok se (barem) ne sprovede dogoovoreno još pre više od pola decenije i ne obezbede ličnu i imovinsku sigurnost Srbima ali i ostalim na Kosovu*! Međutim, predsednik Srbije uporno neće da uradi ono što je za Srbiju jedino pametno i povoljno, već simulira kojekakav “patriotizam” prema tzv. pretnjama iz Prištine da mu se neće dozvoliti ovo ili ono ako bude došao na Kosovo*. Jedino, Šiptarima odgovara ovakav “tok pregovora u Briselu” gde oni ništa ne učine na poboljšanju života Srba na Kosovu* a da sa druge strane Vučić, Dačić, Ana Brnabić – Nemanjić… im omogućavaju sve što požele, kao npr. stolica u UN, Preševo, Bujaniovac, Tutin….