Косово и Метохија Политика Реаговање

Жалба Поверенику због одбијања ПКС да достави податке о имовини на КиМ

Покрет Доста је упутио је жалбу Пoверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубу Шабићу због негативног одговора Привредне коморе Србије (ПКС) на наш захтев да нам достави податке о имовини Републике Србије на КиМ.

Након многобројних медијских извештаја у последњих 10 година у којима представници ПКС износе детаљне податке о вредности имовине РС на КиМ, вредности јавних предузећа и уделима РС у фирмама на КиМ, 27. јула 2018. године обратили смо се ПKС захтевом да нам достави податке о имовини Републике Србије и привредних субјеката на територији Косова и Метохије.

Уместо тражених података, 9. августа добили смо обавештење од ове институције да ”не поседују документа која садрже тражене податке”.

ДЈБ као парламентарна политичка организација сама ради на анализи имовине Републике Србије на КиМ и хтели смо да укрстимо податке. Бројне изјаве представника Коморе о вредности и стању имовине оставиле су утисак да ова институција има базу података о имовини на КиМ и да добро ради свој посао.

Одбијајући да нам достави тражене податке, ПКС или је све ове године обмањивала грађане и није радила оно на шта је закон обавезује, или крије податке о имовини на КиМ од грађана Србије чиме ствара погодно тло за противзаконито поклањање имовине српских грађана, предузећа и државе Србије Приштини.

ДЈБ од свог оснивања 2014. године, а Саша Радуловић још раније као министар привреде, инсистира на попису и процени имовине Републике Србије, посебно имовине на Косову и Метохији, као и на изради личних карата свих државних и друштвених предузећа у Србији.  На основу таквог пописа је могуће обрачунати вредност српске имовине на КиМ која се мери десетинама милијарди долара и спречити пљачке и манипулације државном имовином. Решење имовинског питања је предуслов за решавање свих осталих питања која се односе на КиМ. Питање имовине је јасно дефинисано у свим законодавствима и ако се оно у случају КиМ баци под тепих, решавање осталих питања постаје апсурдно.

У прилогу:

Жалба Поверенику

Одговор ПКС

Zalba PKS 05-09-2018