Kosovo i Metohija Politika Reagovanje

Žalba Povereniku zbog odbijanja PKS da dostavi podatke o imovini na KiM

Pokret Dosta je uputio je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću zbog negativnog odgovora Privredne komore Srbije (PKS) na naš zahtev da nam dostavi podatke o imovini Republike Srbije na KiM.

Nakon mnogobrojnih medijskih izveštaja u poslednjih 10 godina u kojima predstavnici PKS iznose detaljne podatke o vrednosti imovine RS na KiM, vrednosti javnih preduzeća i udelima RS u firmama na KiM, 27. jula 2018. godine obratili smo se PKS zahtevom da nam dostavi podatke o imovini Republike Srbije i privrednih subjekata na teritoriji Kosova i Metohije.

Umesto traženih podataka, 9. avgusta dobili smo obaveštenje od ove institucije da ”ne poseduju dokumenta koja sadrže tražene podatke”.

DJB kao parlamentarna politička organizacija sama radi na analizi imovine Republike Srbije na KiM i hteli smo da ukrstimo podatke. Brojne izjave predstavnika Komore o vrednosti i stanju imovine ostavile su utisak da ova institucija ima bazu podataka o imovini na KiM i da dobro radi svoj posao.

Odbijajući da nam dostavi tražene podatke, PKS ili je sve ove godine obmanjivala građane i nije radila ono na šta je zakon obavezuje, ili krije podatke o imovini na KiM od građana Srbije čime stvara pogodno tlo za protivzakonito poklanjanje imovine srpskih građana, preduzeća i države Srbije Prištini.

DJB od svog osnivanja 2014. godine, a Saša Radulović još ranije kao ministar privrede, insistira na popisu i proceni imovine Republike Srbije, posebno imovine na Kosovu i Metohiji, kao i na izradi ličnih karata svih državnih i društvenih preduzeća u Srbiji.  Na osnovu takvog popisa je moguće obračunati vrednost srpske imovine na KiM koja se meri desetinama milijardi dolara i sprečiti pljačke i manipulacije državnom imovinom. Rešenje imovinskog pitanja je preduslov za rešavanje svih ostalih pitanja koja se odnose na KiM. Pitanje imovine je jasno definisano u svim zakonodavstvima i ako se ono u slučaju KiM baci pod tepih, rešavanje ostalih pitanja postaje apsurdno.

U prilogu:

Žalba Povereniku

Odgovor PKS

Zalba PKS 05-09-2018

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar