Beograd Poljoprivreda Saopštenje

Grad Beograd  krije informacije o suzbijanju ambrozije

Grad Beograd nije odgovorio na zahtev Dosta je bilo da dostavi podatke o uništavanju ambrozije zbog čega smo uputili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Od Grada smo tražili:

  • podatke o koncentracijama alergenog polena na teritoriji Grada Beograda u 2018. godini,
  • podatke o uticajima na zdravlje stanovništva: da li je i u kojoj meri došlo do povećanja respiratornih alergijskih bolesti i eventualno nekih zdravstevnih problema u 2018. godini?
  • površine na teritoriji Grada Beograda na kojima je obavljeno suzbijanje ambrozije u 2014, 2015, 2016, 2017. i 2018. godini i iznose sredstava po godinama koji je utrošen iz budžeta za ove namene
  • Izveštaj (tabelarni pregled) nadležne inspekcije za 2018. godinu o predmetima koji se vode protiv vlasnika privatnih površina pod ambrozijom koji će obavezno sadržati: predmet (protiv koga se vodi postupak, lokacija, površina parcele) status predmeta, izrečena mera, visina novčane kazne, ukoliko je izrečena i slično.

 

Međutim, u zakonom predviđenom roku nismo dobili odgovor.

Zašto smo tražili ove informacije? Skupština grada Beograda u junu je usvojila program za suzbijanje ambrozije u 2018. Ovaj program nije relevantan jer je donet na bazi podatka za 2011, 2012. i 2013. godinu?! Šta je sa prethodnih pet godina? Da li treba da zaključimo da se ništa nije radilo na suzbijanju ovog opasnog alergena i da se korovska biljka godinama nesmetano širila zbog čega je veliki broj Beograđana, među kojima je puno dece, danima imao neprijatnu alergiju?

Takođe, planom je predviđeno uništavanje ambrozije na teritoriji od samo 60 hektara što je malo imajući u vidu kako se lako prenosi seme ambrozije.

Za ove svrhe planirano je 30 miliona dinara ili 254 hiljade evra. Dosta je bilo upozorava da je neozbiljno planirati suzbijanje i trošiti novac na osnovu nepreciznih i bajatihi nformacija. Gradska vlast je dužna da objasni zašto prethodnih godina nije ništa radila na suzbijanju ambrozije, kao što se navodi u dokumentu koji su oni pisali. Ako je razlog ”štednja” kako se to obično tvrdi, zašto se onda trošilo na fontane, ukrase i jelke od 83.000 evra, umesto na zaštitu zdravlja Beograđana?

Dosta je bilo Beograd
Žalba Grad Beograd sa prilozima.PDF – kopija

Povezani tekstovi:

Da li je Beograd uništavao ambroziju poslednjih pet godina?

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar