Саопштењe

ДЈБ подржао апел цивилног сектора за транспарентан избор новог повереника

ДЈБ је у суботу, 24. новембра, доставио Владимиру Димитријевићу, председнику Одбора за културу и информисање Народне скупштине, предлог да се дневни ред 22. седнице у понедељак 26. новембра допуни разматрањем отвореног писма који је овом oдбору упутило више од 60 организација цивилног друштва поводом избора новог Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Потписник предлога је народни посланик и заменица председника ДЈБ, Бранка Стаменковић.

Имајући у виду важност улоге Повереника за информације од јавног значаја, организације цивилног друштва, медији, представници пословне, стручне и научне заједнице су у свом отвореном писму апеловали на Одбор за културу и информисање Народне скупштине да што пре отпочне избор новог Повереника с обзиром да актуелном носицу ове фунцкије, Родољубу Шабићу, након реизбора 5. децембра 2011. на нови седмогодишњи период, мандат истиче 22. децембра ове године.

У отвореном писму се тражи да  поступак избора најбољег кандидата за ову функцију буде отвореног карактера, да разматрању пристиглих пријава и ужем избору претходи аргументована јавна расправа, као и да један од кључних услова буде спрецифична стручност и искуство кандидата на пољу заштите и унапређења људских права за чију је заштиту Повереник надлежан – право на приступ информацијама и право на запштиту података о личности.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Šabic je žut, a od 22.decembra će biti neki napredni. Ali ne mogu da verujem da su vaše teme totalno aut od aktuelnih dešavanja. Vasim glasačima je zanimljivo pročitati kakav je vaš stav i predlog za ova dešavanja na KiM. Pored toga danas AV pravi proslavu 100 godina Vojvodine u sastavu Srbije. Kao da im je cilj da pokrenu i vojvođansko pitanje ničim izazvano, pa još i parole indirektno protiv Madjarske kao da nam nije dosta problema sa svima ostalima.