Saopštenje

DJB podržao apel civilnog sektora za transparentan izbor novog poverenika

DJB je u subotu, 24. novembra, dostavio Vladimiru Dimitrijeviću, predsedniku Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine, predlog da se dnevni red 22. sednice u ponedeljak 26. novembra dopuni razmatranjem otvorenog pisma koji je ovom odboru uputilo više od 60 organizacija civilnog društva povodom izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Potpisnik predloga je narodni poslanik i zamenica predsednika DJB, Branka Stamenković.

Imajući u vidu važnost uloge Poverenika za informacije od javnog značaja, organizacije civilnog društva, mediji, predstavnici poslovne, stručne i naučne zajednice su u svom otvorenom pismu apelovali na Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine da što pre otpočne izbor novog Poverenika s obzirom da aktuelnom nosicu ove funckije, Rodoljubu Šabiću, nakon reizbora 5. decembra 2011. na novi sedmogodišnji period, mandat ističe 22. decembra ove godine.

U otvorenom pismu se traži da  postupak izbora najboljeg kandidata za ovu funkciju bude otvorenog karaktera, da razmatranju pristiglih prijava i užem izboru prethodi argumentovana javna rasprava, kao i da jedan od ključnih uslova bude sprecifična stručnost i iskustvo kandidata na polju zaštite i unapređenja ljudskih prava za čiju je zaštitu Poverenik nadležan – pravo na pristup informacijama i pravo na zapštitu podataka o ličnosti.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šabic je žut, a od 22.decembra će biti neki napredni. Ali ne mogu da verujem da su vaše teme totalno aut od aktuelnih dešavanja. Vasim glasačima je zanimljivo pročitati kakav je vaš stav i predlog za ova dešavanja na KiM. Pored toga danas AV pravi proslavu 100 godina Vojvodine u sastavu Srbije. Kao da im je cilj da pokrenu i vojvođansko pitanje ničim izazvano, pa još i parole indirektno protiv Madjarske kao da nam nije dosta problema sa svima ostalima.