Политика Саопштењe

Бранка Стаменковић из ДЈБ именована за члана Одбора за мониторинг у Савету Европе

Након говора у Савету Европе о медијском мраку у Србији који онемогућава фер и слободне изборе, Бранка Стаменковић из ДЈБ именована је за члана Одбора за мониторинг Савета Европе. Овај одбор задужен је за скупљање информација и писање извештаја о стању демократије у земљама чланицама Савета Европе које се налазе у процесу мониторинга. Србија је тренутно једна од 10 земаља над којима се врши мониторинг.

Осим медијских слобода, предмет мониторинга у Србији су и изборни процес, владавина права, реформа правосуђа, борба против корупције и организованог криминала, и поштовање људских и мањинских права.

Овом именовању и говору председнице ДЈБ Бранке Стаменковић претходио је покушај шефа српске делегације, Александре Томић из СНС-а, да искључи ДЈБ из Парламента Савета Европе. Александра Томић је донела самовољну одлуку да делегација у Стразбур отпутује без делегата ДЈБ. Бранка Стаменковић је на заседање дошла у самосталној режији, после позитивног одговора Савета Европе на жалбу на поступање Александре Томић.

Након што је овај покушај Александре Томић осујећен и након што је Бранка Стаменковић у Скупштини Савета Европе успела да се избори за микрофон, остали делегати СЕ имали су прилику да по први пут чују чињенице о стварном стању на медијској сцени Србије. С обзиром да је ово резултирало именовањем Бранке Стаменковић за члана Одбора за мониторинг, постало је потпуно јасно због чега је СНС по сваку цену желео да Бранку Стаменковић из ДЈБ онемогући да дође у Стразбур.

Као једини опозициони посланик у делегацији Србије у Скупштини Савета Европе, председница ДЈБ Бранка Стаменковић ће се постарати да се истина о потпуном урушавању демократије и независних државних институција у Србији чује у свим релевантним међународним форумима.


Говор Бранке Стаменковић у Савету Европе:


Повезани текстови:

СНС самовољно искључио ДЈБ из Парламента Савета Европе

ДЈБ уложио протест Савету Европе на поступање Александре Томић

Бранка Стаменковић стигла на заседање Савета Европе, СНС осрамотио Србију

Дуго путовање у Јевропу

Доста је било

Доста је било

4
Оставите коментар

avatar
2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MarkoDejanjedan Zikano name Recent comment authors
најновији најстарији
no name
Гост
no name

Od srca cestitam Branka! Pravi borac!

jedan Zika
Гост
jedan Zika

Pozdrav VAama Branka i svim ostalim iz sve snage od jednog Zike.
Koliko cesto se sastaje taj Odbot? Koliko ima clanova? Koliko ima vremena za izlaganje? Nema potrebe da „nabacujem“ sta „morate“ da pomenete, svi to vidimo i znamo.

Dejan
Гост
Dejan

Bravo! Znajući Brankinu upornost neće se sa njom lako izboriti. Majka Hrabrost je ponovo u borbi, samo napred – onako kako samo ona zna.

Marko
Гост
Marko

Žena me je oduševila. Pesma je čuti njen govor posle Dubravkinog.