Politika Saopštenje

Branka Stamenković iz DJB imenovana za člana Odbora za monitoring u Savetu Evrope

Nakon govora u Savetu Evrope o medijskom mraku u Srbiji koji onemogućava fer i slobodne izbore, Branka Stamenković iz DJB imenovana je za člana Odbora za monitoring Saveta Evrope. Ovaj odbor zadužen je za skupljanje informacija i pisanje izveštaja o stanju demokratije u zemljama članicama Saveta Evrope koje se nalaze u procesu monitoringa. Srbija je trenutno jedna od 10 zemalja nad kojima se vrši monitoring.

Osim medijskih sloboda, predmet monitoringa u Srbiji su i izborni proces, vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Ovom imenovanju i govoru predsednice DJB Branke Stamenković prethodio je pokušaj šefa srpske delegacije, Aleksandre Tomić iz SNS-a, da isključi DJB iz Parlamenta Saveta Evrope. Aleksandra Tomić je donela samovoljnu odluku da delegacija u Strazbur otputuje bez delegata DJB. Branka Stamenković je na zasedanje došla u samostalnoj režiji, posle pozitivnog odgovora Saveta Evrope na žalbu na postupanje Aleksandre Tomić.

Nakon što je ovaj pokušaj Aleksandre Tomić osujećen i nakon što je Branka Stamenković u Skupštini Saveta Evrope uspela da se izbori za mikrofon, ostali delegati SE imali su priliku da po prvi put čuju činjenice o stvarnom stanju na medijskoj sceni Srbije. S obzirom da je ovo rezultiralo imenovanjem Branke Stamenković za člana Odbora za monitoring, postalo je potpuno jasno zbog čega je SNS po svaku cenu želeo da Branku Stamenković iz DJB onemogući da dođe u Strazbur.

Kao jedini opozicioni poslanik u delegaciji Srbije u Skupštini Saveta Evrope, predsednica DJB Branka Stamenković će se postarati da se istina o potpunom urušavanju demokratije i nezavisnih državnih institucija u Srbiji čuje u svim relevantnim međunarodnim forumima.


Govor Branke Stamenković u Savetu Evrope:


Povezani tekstovi:

SNS samovoljno isključio DJB iz Parlamenta Saveta Evrope

DJB uložio protest Savetu Evrope na postupanje Aleksandre Tomić

Branka Stamenković stigla na zasedanje Saveta Evrope, SNS osramotio Srbiju

Dugo putovanje u Jevropu

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav VAama Branka i svim ostalim iz sve snage od jednog Zike.
    Koliko cesto se sastaje taj Odbot? Koliko ima clanova? Koliko ima vremena za izlaganje? Nema potrebe da “nabacujem” sta “morate” da pomenete, svi to vidimo i znamo.

  • Bravo! Znajući Brankinu upornost neće se sa njom lako izboriti. Majka Hrabrost je ponovo u borbi, samo napred – onako kako samo ona zna.