Војводина

Пољопривредници у праву – Фуд планет не може да добије земљу

Пољопривредници у праву – Фуд планет не може да добије земљу у закуп Управни суд у Новом Саду прихватио је жалбу Савеза удружења пољопривредника Баната и тиме оспорио одлуку Скупштине града Зрењанина, Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду о давању у закуп државног пољопривредног земљишта компанији Фуд планет на период од 30 година, а по основу инвестиционог улагања.

Пољопривредници су још пре изгласавања одлуке о давању државног земљишта на дугорочан закуп компанијама Фуд планет, Тенис и Фармер 023 М&В скретали пажњу надлежнима да то није добра одлука. О томе колико ће штете одлука донети малим и средњим пољопривредним газдинствима говорили су чак и на самој седници 16. новембра 2017. године пре њеног изгласавања. Истовремено, испред скупштине града организован је и протест пољопривредника из више насељених места у Зрењанину.

Ипак, владајућа већина у Зрењанину оглушила се на сва упозорења пољопривредника и одлучила је да тројици инвеститора омогући дугорочан закуп пољопривредног земљишта. Незадовољни одлуком паори из Баната најпре су се жалили Покрајинском секретаријату за пољопривреду тврдећи да компаније не испуњавају законом прописане услове предвиђене за инвеститоре на државној земљи.

Почев од датума регистрације компаније, препознатљивости на тржишту, расположивог капитала, броју запослених, оствареном промету… Покрајински секретаријат је одбио ову жалбу, због чега су се паори обратили Управном суду, који је донео пресуду у њихову корист.

Ово је само још један у низу доказа како се одлуке у граду Зрењанину доносе по директиви, без да се у обзир узимају интереси становника овог града и населених места, а на шта је покрет Доста је било више пута упозоравао и обавештавао јавност. И тада смо били, као што смо и сада, уз наше пољопривреднике.

У наредном периоду очекује се одлука о инвестицијама комапнија Тенис и Фармер 023 М&В и уверени смо да ће се и ту доказати да су пољопривредни произвођачи у праву.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар