Војводина

ЗРЕЊАНИН: ФАБРИКА РАДИ А ВОДА И ДАЉЕ НЕИСПРАВНА

Доста је било Зрењанин је у склопу иницијативе „Заједно за воду – Зрењанин“ послао на тестирање Зрењанинску воду институту за јавно здравље Војводине. Узорке смо узели на три локације: Багљаш, Центар и Мужља. Анализа јасно показује да вода и даље садржи велике количине Арсена и Бора и због тога је означена као ЗДРАВСТВЕНО НЕИСПРАВНА.

Документацију о тестирању можете погледати на крају текста.

Средином децембра сви локални медији су пренели да је постројење за пречишћавање воде пуштено у пробни рад.

Пробни рад подразумева да су се стекли услови за технички пријем овог постројења.

Из тог разлога упутили смо неколико званичних питања градској власти у вези састава комисије за технички пријем, и мешовите комисије која треба да испрати сва уговорена мерења, а која би по уговору требала да буде састављена од представника наручиоца тј. Града и извођача услуге Синертека (Synertech d.o.o.). Пошто нам је ова друга комисија много важнија, предложили смо да један члан ове комисију у име града буде један од најеминетнијих стручњака из ове области Проф. Др. Божо Далмација.

До данас нисмо добили никакав одговор.

Упоредо са пробним радом требало је да крену свакодневна испитивања квалитета прерађене воде на основу којих би, ако све буде како треба, требало да буде укинута забрана коришћења воде из водовода за пиће.

Рекли смо да ће постојати притисци да узорци воде буду исправни, те да верујемо у стручност и непристраснот Завода за јавно здравље у Зрењанину, али да ћемо ипак и ми независно испитивати воду и да ћемо резултате објавити.

Воду смо носили на испитивање неколико пута од 27.12.2018. до 25.01.2019. у Институт за јавно здравље Војводине у Новом Саду, где су узорци испитивани у акредитованој лабораторији. Прво смо вршили основна испитивања а затим додатна на Натријум, Бор и Арсен. Узорци су означени као неисправни.

Оно што посебно забрињава да је задњи узорак узет 25.01.2019. био најгори.

Дакле уместо да се квалитет воде поправља он је бивао гори. На том задњем узорку концентрација Бора је изнад дозвољене, а Арсена више него дупло већа од дозвољене.

Закључци које смо извукли: Квалитет воде зависи од места и времена узорковања. Можда може да се постигне задовољавајући квалитет воде на примопредајином месту (фабрика/водоводна мрежа) што је услов за почетак продаје, али смо сасвим сигурно далеко од квалитета воде на точећим местима у нашим домаћинствима што је услов да се укине забрана.

Анализа воде у Зрењанину од 25.01.2019.

Анализа воде у Зрењанину од 27.12.2018.

Заједно за воду Зрењанин
Доста је било Зрењанин

Ознаке
ДЈБ Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар