Vojvodina

ZRENJANIN: FABRIKA RADI A VODA I DALJE NEISPRAVNA

Dosta je bilo Zrenjanin je u sklopu inicijative „Zajedno za vodu – Zrenjanin“ poslao na testiranje Zrenjaninsku vodu institutu za javno zdravlje Vojvodine. Uzorke smo uzeli na tri lokacije: Bagljaš, Centar i Mužlja. Analiza jasno pokazuje da voda i dalje sadrži velike količine Arsena i Bora i zbog toga je označena kao ZDRAVSTVENO NEISPRAVNA.

Dokumentaciju o testiranju možete pogledati na kraju teksta.

Sredinom decembra svi lokalni mediji su preneli da je postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad.

Probni rad podrazumeva da su se stekli uslovi za tehnički prijem ovog postrojenja.

Iz tog razloga uputili smo nekoliko zvaničnih pitanja gradskoj vlasti u vezi sastava komisije za tehnički prijem, i mešovite komisije koja treba da isprati sva ugovorena merenja, a koja bi po ugovoru trebala da bude sastavljena od predstavnika naručioca tj. Grada i izvođača usluge Sinerteka (Synertech d.o.o.). Pošto nam je ova druga komisija mnogo važnija, predložili smo da jedan član ove komisiju u ime grada bude jedan od najeminetnijih stručnjaka iz ove oblasti Prof. Dr. Božo Dalmacija.

Do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Uporedo sa probnim radom trebalo je da krenu svakodnevna ispitivanja kvaliteta prerađene vode na osnovu kojih bi, ako sve bude kako treba, trebalo da bude ukinuta zabrana korišćenja vode iz vodovoda za piće.

Rekli smo da će postojati pritisci da uzorci vode budu ispravni, te da verujemo u stručnost i nepristrasnot Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, ali da ćemo ipak i mi nezavisno ispitivati vodu i da ćemo rezultate objaviti.

Vodu smo nosili na ispitivanje nekoliko puta od 27.12.2018. do 25.01.2019. u Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, gde su uzorci ispitivani u akreditovanoj laboratoriji. Prvo smo vršili osnovna ispitivanja a zatim dodatna na Natrijum, Bor i Arsen. Uzorci su označeni kao neispravni.

Ono što posebno zabrinjava da je zadnji uzorak uzet 25.01.2019. bio najgori.

Dakle umesto da se kvalitet vode popravlja on je bivao gori. Na tom zadnjem uzorku koncentracija Bora je iznad dozvoljene, a Arsena više nego duplo veća od dozvoljene.

Zaključci koje smo izvukli: Kvalitet vode zavisi od mesta i vremena uzorkovanja. Možda može da se postigne zadovoljavajući kvalitet vode na primopredajinom mestu (fabrika/vodovodna mreža) što je uslov za početak prodaje, ali smo sasvim sigurno daleko od kvaliteta vode na točećim mestima u našim domaćinstvima što je uslov da se ukine zabrana.

Analiza vode u Zrenjaninu od 25.01.2019.

Analiza vode u Zrenjaninu od 27.12.2018.

Zajedno za vodu Zrenjanin
Dosta je bilo Zrenjanin

Oznake

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar