Ауторски текст Економија

Невидљива рука монопола

Колико пута до сада сте чули за “невидљиву руку тржишта” која доводи до економског напретка човечанства само када је ослободите терета државне регулације и пустите да невидљиво ради? Ова економска бесмислица се продаје грађанима планете деценијама преко најугледнијих светских медија и од стране елитних светских економиста и политичара које ти угледни светски медији промовишу у елиту. Изгледа као да иза те  бесмислице зване “невидљива рука тржишта” стоје неки невидљиви интереси невидљивих људи.

Левичари ову економску бесмислицу називају неолиберализмом. Десничари говоре о уништавању државе, породице и традиционалних вредности. Можда је много примеренији израз економски колонијализам или нови колонијализам. Економско средство за остварење колонијализма је монопол.

Главна одлика либералне економије је слободно тржиште. Не тржиште слободно од регулације државе, јер без добре регулације државе нема ни слободног тржишта, већ тржиште слободно од монопола. Слободно тржиште је тржиште које буја од слободне конкуренције предузетних људи која доводи до иновација, напретка, смањења цене и повећања квалитета. Слободно тржиште је сушта супротност монополу. Монопол убија слободу, убија иновације, убија напредак, доводи до раста цена и пада квалитета. Све ово ради под оправдањем “економија скале”, да велике светске корпорације доносе добро човечанству јер могу на већој скали да производе јефтиније производе.

Монопол је економско зло. Економско зло за собом повлачи и политичко зло као гаранта одржања економског зла. Политичко зло тежи политичком монополу. Политички и економски монопол теже медијском монополу. Медијски монопол психолошки убија становништво. Политички монопол уништава демократију.

Где све имамо монолопе на светском нивоу? Створени су светски монополи на готово свим економским пољима: нафта, енергенти, дијаманти, злато, драги метали, прехрамбени производи, пољопривредни производи (ГМО), пића, козметички производи, фармација, банке, осигурање, медији. Ови монополи уништавају суверенитет држава и њихове индустрије и подводе их под своју контролу.

Економски, медијски и политички монопол нису равнорпавни. На врху хијерархије стоји економски монопол. Власт има она која има економску моћ. Остали су паразити који се хране на том појилу.

На врху пирамиде економског монопола се налази банкарски монопол који је практично монополизовао највреднију индустрију: штампање новца. То је монопол свих монопола. Зато се и светски глобализам и нови колонијализам може назвати једним именом: банкарски глобализам. Јер банке поседују све.

Једини гори монопол од државног монопола је приватни монопол. Социјализам, односно комунизам је политички монопол који управља економским и медијским монополом и користи силу за своје одржање. Банкарски глобализам је економски монопол који управља политичким и медијским монополом и одржава привид демократије и избора. Обе идеологије су тоталитарне идеологије које убијају сваку конкуренцију, слободну мисао, слободу људи као такву.

Интересантно је да и левичари и десничари виде економски колонијализам као непријатеља слободе човечанства, а у исто време, зато што верују у различите циљеве борбе против тог непријатеља, не виде да им је тај непријатељ заједнички и да носи веће зло од свих других зала овог света. Од међусобних разлика не виде зло које их заједно поробљава. У креирању тих много мање важних подела међу људима, медијски монопол има огромну улогу.

Саша Радуловић


Прочитајте још:

Ко штампа новац?

Банкарски глобализам у Давосу и наш председник СНС-а

Откуд сувереним државама дуг?


Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Potpuno tačno, s tim da odlaganje rešavanja pitanja pomenutih monopola mogu podstaknuti i one koji imaju neposredne komande nad monopolom sile da iskoriste “istorijski trenutak” i preuzmu monopole pod svoju kontrolu, a onda nema ni privida…
  Ni Cezari se ne dešavaju spontano..
  Puno uspeha u daljem radu.

 • Свака част на вашој храбрости, господине Радуловићу! Многи људи се плаше да причају о овим темама, ви сте показали да сте неустрашиви.

 • Тај медијски монопол прво треба разбити, чим се промени власт у Србији. Донети нови закон о медијима и повећати казне за сваку лаж и обману. Укинути ТВ претплату, укинути многе телевизије са националном фреквенцијом, сменити и покажњавати лажљивце уреднике… Срамота је лагати, штети н9ароду и држави!

 • Не само што банкари уживају монопол над емисијом новца (или како Саша каже “штампањем”) и то вешто скривају медијским мраком, него су и успели испрати мозак људима да је то нешто страшно лоше, управо из разлога да им никада не падне на памет да то траже од своје државе. Каква иронија. Најважнија политичко-економска мера која их може извући из “живог блата” економског пропадања. Сликовито речено, то је као да умирете од жеђи, а одбијате воду мислећи да ће вам бити још горе.

 • Odlican tekst.Nadam se da cemo biti u prilici da gledamo Vas, ili Branku ili bilo koga iz Djb-a barem na N1. A svi su se izredjali i to vise puta. Za promenu da cujemo nesto smisleno, i iz usta nekoga ko nije bio na vlasti. Da nam ponude i neku sustinu, a ne samo formu.Ova recenica “Medijski monopol psiholoski ubija stanovnisto”. Upravo tako

 • “NEVIDLJIVA RUKA dva monopola” sinhrono upravlja Evropskom unijom
  jer imaju zajednički interes.
  /
  Jedan monopol je EKONOMSKO+POLITIČKA DOMINACIJA = Nemačke sa (CDU,CSU,SPD) oličena u Angeli Merkel.
  Nemačka dominacija u savezu sa Francuskom i Beneluksom nastoji da uništi Britaniju i ekonomski i politički i
  da je razbije državno na Sev.Irsku,Škotsku i Englesku kroz BREXIT.
  I da time stekne ekonomsku i političku prevlast u Evropi od 500 miliona stanovnika.
  /
  Drugi monopol je BANKARSKI KORPORATIVNI GLOBALIZAM sa
  (koncepcijom globalizma,zemalja bez suvereniteta i bez granica,
  gde su civilne organizacije bitnije od izbornih odluka naroda)
  SA MASKIRANOM IDEJOM PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE
  (1)Briselskom nadnacionalnom partokratijom
  (2)koja u parlamentu Evrope ima vrbovanih 276 poslanika,
  kao i Judit Sargentini,Guy Verhofstadt,Frans Timmermansa, Jean-Clode Junker,
  koji se sastaju sa Džordžom Sorošom i sprovode njegove političke i finansijske zahteve.
  (3)PARTOKRATIJA želi upravljati sa 500 miliona stanovnika Evrope,
  (4)razbijanjem svakog SUVERENITETA zemalja kojeg smatra KOČNICOM donošenja odluka
  (5)finansijskim kažnjavanjem i osuđivanjem zemalja kao nacionalističkim (Poljska,Mađarska,Češka,Slovačka,Italija)
  /
  zemlje Evrope, koje se NE POVINUJU
  Nemačkoj DOMINACIIJI ili bankarsko korporativnom globalizmu u parlamentu EU,
  neće moći da sačuvaju SUVERENITET, granice države itd.
  /
  BIĆE ANATEMISANE kroz velike zapadno evropske medije
  kao NEDEMOKRATSKE, nacionalističke, bezosećajne za solidarnost
  finansijski će se kažnjavati
  /
  SUVERENITET BEZUSLOVNO TREBA SAČUVATI