Vojvodina

Zašto Zrenjaninci plaćaju garanciju za vodu koju nemaju?

Izvođač usluge prečišćavanja vode je zahtevao garanciju da će usluga prečišćavanja vode biti plaćena. Ovde nije ništa sporno. Međutim obaveze grada prema konzorcijumu koji prečićava vodu počinju onda kada poteče čista voda, kada se to zvanično potvrdi.

Bez obzira na to grad je ovu garanciju za plaćanje usluge pribavio od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) još pre 4 godine. Ova garancija nas je godišnje koštala 6,7 miliona dinara i taj novac je svake godine predviđen budžetom grada iako čista voda nije bila ni na vidiku.

Dosta je bilo je bezuspešno pokušavao da ubedi Skupštinu grada da obustavi plaćanja AOFI garancije, podsećajući da obaveze proizilaze tek kada poteče čista voda. Sredinom prošle godine sama Agencija je odlučila da obustavi naplatu pošto su uvideli da im se plaća nešto što nema smisla.

To međutim nije moglo da spreči veliku želju gradske vlasti da se ta garancija ipak plaća. Na sednici Skupštine grada 27. marta ove godine odlučeno je da se garancija plaća i ove godine, ali sada ne više 6,7 miliona dinara nego 9,7 milona dinara godišnje.

Zaista nije jasna logika da se plaća ono što ne postoji. Garancija za naplatu usluge prečišćavanja vode koje nema. Kao što je na početku teksta već napisano garancija nije sporna, ali da prvo vidimo hoće li uopšte te čiste vode biti. Sudeći po probnom puštanju u rad ona nije ni najmanje izvesna.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mozda je neko u toj igri na licnom dobitku. Verovatno procentualno to odlazi u neciji dzep pa tom odgovara da se isplacuje sto vise da bi mu bio veci deo njegovog kolaca. Zanimljivo je kako se lako daju pare koje nisu licno vlasnistvo vec otete od naroda.