Ekonomija Politika Saopštenje

Država ne treba da spasava banke, banke moraju biti kažnjene

U periodu od 2005. do 2011. godine, u Srbiji su banke prevarile oko 22.000 građana nezakonitim plasiranjem kredita indeksiranim u švajcarskim francima. Zato isključivo banke treba i da plate cenu ove prevare. Vlada ne treba da troši novac iz budžeta da spasava banke.

Zahvaljujući činjenici da Narodna banka Srbije za vreme prethodne vlasti nije zabranila plasiranje ovih nezakonitih kredita, što je bila dužna učiniti, čitave porodice, ukupno oko 100.000 građana, upalo je u nepovratno dužničko ropstvo. Ovi krediti su zabranjeni tek 2011. kada je već bilo kasno za prevarene građane. Nova vlast nije menjala politiku, pravila se nevešta čitavih sedam godina i sada pokušava da zaštiti banke novcem iz budžeta.

Vrhovni kasacioni sud je pre dve sedmice doneo pravni stav da su odredbe ugovora o kreditima o indeksiranju u švajcarskim francima – ništavi. Ovakav stav suda u skladu je sa odlukom koju je sredinom prošlog meseca doneo Evropski sud pravde, i iz njega proizilazi da su banke dužne obeštetiti prevarene građane. Isti stav doneli su i sudovi 13 zemlja Evrope među kojima su i Austrija, Francuska, Nemačka, Španija.

Umesto da se postara da ispravi propuste nadležnih institucija i zaštiti prava prevarenih građana, država Srbija pokušava da donošenjem Zakona o konverziji spornih kredita retroaktivno ove kredite proglasi zakonitim kako bi zaštitila banke, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Vlada pokušava zakonom da retroaktivno ozakoni nezakonito poslovanje banaka.

Nacrt novog zakona takođe predviđa da se korisnici kredita koji prihvate konverziju koju im nametnu banke automatski odreknu pristupa sudu, što je u direktnoj suprotnosti i sa Ustavom Srbije i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima Saveta Evrope.

DJB poziva predstavnike Vlade Srbije koji pripremaju ovo protivustavno zakonsko rešenje da prestanu da štite banke i njihov ekstra-profit, te da konačno počnu da štite prava građana države Srbije. Bankarsko-korporativni globalizam već je uveliko ekonomski porobio sve države Balkana koje posmatra kao izvor jeftine radne snage, onemogućavajući bilo kakav napredak i razvoj domaće privrede, podstičući na taj način masovno iseljavanje čitavih porodica iz Srbije koje unutar takvog poretka ne vide mogućnost prosperiteta ni za sebe ni za svoje potomstvo.

Bankarski globalizam (koga levičari zovu neoliberalizam) je pod svoje uzeo političare u gotovo svim zemljama Evrope, direktno ih podržava i održava na vlasti kako bi zaštitili svoj parazitski položaj.

DJB se oštro protivi bankarsko-korporativnom globalizmu kao neprihvatljivom okviru za budućnost Srbije i ostalih država Balkana. Suverenistički politički pokreti u Evropi i svetu rastu i predstavljaju jedinu alternativu ovom ekonomskom porobljavanju. Ekonomska i svaka druga saradnja među državama treba da bude zasnovana na saradnji suverenih država, a ne na ekonomskom porobljavanju država od strane banaka i njihovih multinacionalnih korporacija.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nije dovoljno da samo kažete da su krediti nezakoniti. Objasnite nam šta ih čini nezakonitim, koji zakon je prekršen!

  • Gospodo računamo da čim je sud uvažio stavove advokata u vezi sa nezakonitošću, da krediti jesu. To obračunavanje i vezivanje za strane valute, obesmišljava generalno postojanje domaće. To sada nije poenta. Pogledajte slučaj i advokate koji su se bavili tj njihove pravne argumente. Činjenica je da ovo solidarno pokrivanje iz budžeta nije baš pristojno rešenje prema svima koji će u rešavanju učestvovati. Ako je banka već radila konačno sa dokazima protivzakonito treba da snosi bar 51% tereta. Takođe, treba ispitati ukoliko su ljudi vlasnici jednog stana koji su kupili sebi za život ok je da se solidarno iz budžeta njima pomogne većim procentom. Ukoliko im je to drugi + stan , manja pomoć za njih. Ipak zbog obmana njima samo banka treba da pomogne to bi bilo odgovorno da konačno neko stane na put tim mafijaškim i stitucijama koje kod nas vršljaju kako žele. Za to vreme, ne radeći ništa gospođa Tabaković baveći se menjački poslovima, dobija impozantnu platu, koju na mesečnom nivou zaradi 8-10 pravih doktora nauka u Srbiji

  • Ne vidim razlog da država na bilo koji način pomaže bankama.
    Kršili su zakone i moraju da plate.
    Posao države i (ne)Narodne banke je da sprovedu ZAKON! Ne da štite prekršitelje.

  • Da li neko moze da savetuje sta sa ljudima koji nisu mogli da placaju onolike rate i izgubili su stanove jos pre oko 4 godine? Da li oni imaju neke sanse da dobiju nesot nazad sobzirom da su godinama placali banci i na kraju ostali bez icega? Unistene porodice, bolesti koje dolaze is toga i sve ono sto nikoga ne zanima.

  • Mnogo ste se angazovali oko kredita indeksiranih u sv.francima i mnogo ste doprineli da se ovaj problem pocne resavati.Mnogo ste se angazovali oko MHE i mnogo ste doprineli i da se i taj problem pocne resavati.Na zalost, vas doprinos se ne moze videti ni u “opozicionim medijima”.Prema svima se otvaraju neki prozori, prema vama je tretman bio i ostao isti.Zasto se onda lepo ne vratite u skupstinu?Barem cemo jos godinu dana moci da gledamo nekoga za koga smo glasali, jedine koje izgleda i gradjani zanimaju, a ne samo i jedino da se docepaju vlasti. Jer nismo mi glasali za novu Novu demokratiju,niti nas interesuje sta oni rade(oni su izgubili boju onoga momenta kada su se odvojili od Radulovica), zna se za koga smo mi glasali 2016.godine

    • A ko da se vrati u Skupštinu, draga Tanja? DJB više nema poslaničku grupu. Tri samostalna poslanika ne mogu ništa tamo da učine, njihova reč se tamo ne čuje. Jedino da su formirali grupu sa nekim otpadom, kao što su se Ana i Bane uvalili kod Marinike i time nezvanično postali Đilasovi poslanici tj. poslanici Saveza za Srbiju ali mislim da DJB to sebi ne može da dozvoli, rekoše da su treća opcija, što znači ni SzS ni SNS a u ovom trenutku kao takav nemaš šta da tražiš na političkoj sceni, niti kroz medije niti u Skupštini niti na neki drugi način jer u ovoj zemlji postoje samo SNS i SZS, kolonijalne ispostave zapadnih interesnih grupa i to se neće promeniti sve dok mazohistički ljubimo skute Evropskoj uniji koja i posle svega za nas “nema alternativu”. Kakav narod takvi i vlast i opozicija a takva i država i životi svih nas.

    • Pa nije istina da ne mogu da formiraju poslanicku grupu.Mogu.Uvek postoji izbor.Oni su kao ranjena zver a u samoodbrani sva sredstva su dozvoljena

    • Kako mogu kad ih je samo troje? Mogu, ali pod uslovom da sarađuju sa nekim mutljivcima, što DJB ne želi (i ne treba).