Vojvodina

Zaštita skupštinskih institucija

Odbornička većina okupljena oko SNSa okupila se u petak u sali gde se održavaju sednice Skupštine grada Zrenajnina, kako bi, kako oni kažu zaštitili skupštinske institucije.

Iz obraćanja sa lica mesta zaključili smo da je vladajuća koalicija koja je na vlasti već 7 godina nezadaovoljna sa barem jednom granom vlasti (sudskom) jer kako kažu parafraziram, ostaće tamo dok nadležni državni organi ne počnu da rade svoj posao i ne obračunaju se sa fašistima, ženomrzcima i nasilnicima.

Pošto u Zrenjaninu ne znamo nijednog fašistu, ženomrzca i nasilnika koji teroriše vladajuću većinu i a krajnje nam je čudno da vlast nezadovoljna sobom protestvuje protiv sebe, zatražili smo dodatno objašnjenje od predsednika Skupštine grada Olivera Mitrovića koji je bio prisutan tamo prilikom obraćanja, ali on je tokom vikenda za nas ostao nedostupan.

Mirni protesti su ustavom zagarantovano pravo i nisu neuobičajeni ni u mnogo razvijenijim demokratskim društvima. Iz tog razloga nemamo ništa ni protiv protesta vlasti koliko god oni bili neuobičajeni, a povod i razlozi nerazumljivi, sve dok se ne remeti normalan rad gradske uprave i gradskih službi koje se nalaze u istoj zgradi. Nemamo ništa protiv iako smatramo da ovim potezom umesto da se smiruju, tenzije između građana koji protestvuju i vlasti se samo potpiruju.

Međutim nikako ne možemo da se složimo da se boravkom u prostoriji gde se održavaju skupštinske sednice, nekakvim dežurstvima u zgradi u koju niko nije pokušao silom ni da uđe a kamoli da je osvoji, niti je to u najavi, štite skupštinske institucije.

Voljom ili bolje rečeno nedostatkom volje baš ove odborničke većine mi ne da nemamo vođenje skupštinske debate oko bilo kog konstruktivnih predloga, nego nismo uspeli da se izborimo ni za osnovno i trivijalno a to je blagovremeno informisanje, odnosno da se ostavi dovoljno vremena da se odluke koji se usvaja u skupštini pre izglasavanja barem pročitaju.

Instituciju skupštine zaista treba zaštititi, ali na potpuno drugačiji način. Odovornim ponašanjem uz poštovanje skupštinskih procedura, parlamentarizma, poslovnika i drugih pravnih akata u vezi sa njom. Jer bez svega toga skupština gubi smisao, a kao posledicu imamo da sve manji broj odbornika vidi svrhu učešća u njoj.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar