Politika Saopštenje

Čuvari protesta su građani, a ne političari

Protesti koje su građani pre pet meseci pokrenuli širom Srbije trpe pritiske zbog pokušaja prisvajanja i kontrole. DJB od samog početka protesta poziva sve opozicione političare da se klone čela protestne kolone i da se ne hvataju za mikrofon, kako se protesti ne bi osuli, već iz meseca u mesec rasli, jer nam je to svima u interesu.

Nažalost, umesto podrške zahtevima građana za stvaranje fer slobodnih uslova, određena politička delovanja dovode do razvodnjavanja zahteva, a i samih protesta. Sa žaljenjem konstatujemo da je usled toga u velikom broju gradova u unutrašnjosti protest već obustavljen.

DJB poziva sve opozicione političare da pomognu u kanalisanju nezadovoljstva građana tako što će se obavezati na bojkot bilo kakvih izbora dok se ne ispune uslovi da oni budu fer i slobodni, to jest:

  1. Srediti biračke spiskove;
  2. Uvesti kamere na sva biračka mesta da snimaju biračke kutije tokom glasanja i brojanja glasova;
  3. Omogućiti nesmetan uvid u celokupan birački materijal nakon izbora;
  4. Fer pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom, pre svega RTS-u.

Takođe, DJB poziva na zajedničku šetnju s građanima, a ne ispred građana.

Pročitajte još:

DJB neće slušati političke govornike na protestu

Stranke ne treba da vode proteste, potrebni su konkretniji zahtevi

Saša Radulović: EU koja podržava autokratu je prava adresa za zahteve sa protesta

Čelnici DJB neće govoriti na protestima

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pridružujem se apelu DJB-a da se bivši političari sami maknu sa čela kolone da ih građani ne bi makli. Kako ne shvataju da im narod ne veruje. A možda su plaćeni od AV-a da tako rasture najozbiljnije proteste do sada.

    • Izvinite što se petljam samo da dodam. Saša Radulović ne podržava proteste pa ne vidim svrhu da dolazi na njih jer još uvek nije vreme za proteste.