Војводина

Шта недостаје од документације кинеском произвођачу гума у Зрењанину

Након првих најава доласка кинеске фабрике гума, писали смо да ће један од главних проблема бити проблем екологије поучени искуством нерешавања мањих сличних проблема са кафилеријом и Винексом.

Пре нешто више од месец дана постављен је камен темељац будуће фабрике. Убрзо након тога у саопштењима Грађанског преокрета и неких портала могли смо да прочитамо да инвеститор нема Студију о прцени утицаја на животну средину. Уместо деманта уследила су убјашњења да је све по закону, те да утицаја на животну средину неће бити из чега можемо да заклучимо да студија није ни потребна.

Узимајући у обзир да је изградња почела (камен темељац), инвеститор би по Закону о изградњи морао да има најмање: генерални пројекат, идејно решење, идејни пројекат и пројекат за грађевинску дозволу. Први документ у коме би морала да се нађе процена утицаја на животну средину је баш први од наведених, генерални пројекат.

Процену о потреби и обиму Студије о утицају на животну средину не ради инвеститор већ надлежно министарство, Министарство заштите животне средине. По закону пре почетка или у току израде пројектне документације овом министарству морало би да се поднесе: Захтев о потреби процене утицаја на животну средину. Након подношења, надлежни орган би требао да изда писмено решење о томе да ли је студија потребна и ако је потребна шта све у њој треба да се садржи.

Дакле, инвеститор би до сада свакако морао да имао ово решење, а ако у решењу стоји да је студија потребна, морао би да има и студију коју је сачинило овлашћено правно лице.

Важно је такође знати да надлежни орган који издаје решење има законску обавезу да о својим одлукама обавети јавност путем најмање једног локалног листа, по Закону о процени утицаја на животну средину (члан 29).

Можда нам је промакло али ми се не сећамо да смо игде прочитали нешто о томе.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар