Vojvodina Saopštenje

(Video) Propagandisti SNS-a upali u prostorije DJB u Vršcu i zastrašivali penzionere

Lažno se skrivajući iza profesije novinara, propagandisti SNS-a su za vreme sastanka penzionera sa advokatima, u petak 31. maja nepozvani upali u prostorije DJB u Vršcu u nameri da zastraše vršačke penzionere kojima Grad Vršac, po sudskoj presudi, isplaćuje povraćaj nelegalno naplaćenog samodoprinosa. Osim što su na ovaj način povredili privatni posed, propagandisti su narušili i tajnost odnosa advokata i klijenata.

Grad Vršac je penzionerima godinama nezakonito naplaćivao samodoprinos za kanalizaciju, sve dok DJB nije krajem 2014. godine Ustavnom sudu podneo predlog za ocenu zakonitosti takve prakse. Ustavni sud je u februaru 2017. godine uvažio ove argumente i nedvosmisleno utvrdio da je samodoprinos penzionerima naplaćivan protivzakonito. Nakon toga je lokalna vlast pretnjama i nasiljem pokušavala da spreči vršačke penzionere da sudskim putem zatraže povraćaj novca. I pored toga je Osnovni sud u Vršcu doneo 2.150 presuda protiv Grada Vršca po tužbama penzionera, što je Viši sud u Pančevu potvrdio. Kada su već krenula izvršenja presuda, Ustavni sud je u novembru 2018. godine, po žalbi Grada Vršca, doneo politički, a ne pravno motivisanu odluku da penzioneri nemaju pravo na povraćaj novca, tražeći od Višeg suda da preinači presude, ovoga puta u korist Grada Vršca.

Iako ovaj slučaj nije pravno okončan, jer predstoji postupak revizije, SNS vlast u Vršcu mesecima zastrašuje penzionere i preti im da će svoj novac, koji im je nezakonito otet, a koji su po presudama suda dobili nazad, morati da vrate Gradu. U tu svrhu upregli su i lokalnu propagandnu mašineriju. Lokalni „mediji“ nikada nisu objektivno informisali građane, već su isključivo prenosili obraćanja lokalne vlasti. Nikada se nisu odazvali na pozive lokalnog odbora DJB na konferencije za medije, ali su sada nepozvani upali u prostorije DJB u Vršcu da zastrašuju penzionere i izmišljaju skandale.

SNS je svestan da, ukoliko penzioneri ostanu uskraćeni za pravdu unutar srpskog politički kontrolisanog pravosuđa, na raspolaganju za zaštitu prava imaju i sud u Strazburu. Upravo zato SNS zastrašuje penzionere, kako bi oni odustali od sudskih postupaka, znajući da nad sudom u Strazburu nemaju političku kontrolu.

DJB najoštrije osuđuje ove jeftine pokušaje SNS vlasti u Vršcu da preko svojih propagandista među penzionerima širi neosnovanu paniku, usput se upirući da diskredituje DJB odbor u Vršcu koji se od 2014. godine borio za ispravljanje ove velike nepravde i tako stekao izuzetno dobru reputaciju i poštovanje.

Ovi pritisci na DJB nesumnjivo su deo kampanje za predstojeće lokalne izbore u Vršcu s ciljem da odvrate građane Vršca od političke organizacije koja se već 5 godina bori za prava njihovih najstarijih sugrađana.




Povezani tekstovi:

Pobeda DJB-a u Vršcu – Grad vraća penzionerima nezakonito naplaćen samodoprinos

Novac od samodoprinosa se vraća vršačkim penzionerima

Na DJB tribini u Vršcu navijači i botovi pravili nered

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar