LOKAL Autorski tekst Nekategorizovano

Poslednje novosadske oaze

Dunavski park nastao je krajem XIX veka u najužem centru Novog Sada. Poslednjih nekoliko godina, svi smo svedoci devastacije zelenog srca grada. Nebriga koju gradska uprava pokazuje prema zelenim površinama, dostiže svoj vrhunac populističkim odlukama koje dovode u opasnost od propadanja i one parkovske površine koje su tu odavno.

Klizalište „Ledena šuma“ do marta prošle godine dobilo je skoro 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, kao projekat od kulturnog i privrednog značaja za Novi Sad. Ove godine projekat je treću godinu za redom koristio prostor najstarijeg parka u Novom Sadu. Udruženje koje je realizovalo tu manifestaciju povezano je sa vrhom Srpske napredne stranke, a tokom realizacije, Zimska bajka, kako su je organizatori nazvali, imala je povlašćeni tretman. Tokom manifestacije, koja traje gotovo dva meseca, svi sadržaji se naplaćuju građanima, bez obzira na to što su Novosađani, putem plaćanja poreza i javnih konkursa gradskih uprava te sadržaje nekoliko puta već finansirali. Nakon što konstrukcija bude uklonjena, iza nje ostaje blato, odnosno devastirana zelena površina, koja se teško oporavlja, kao i mnoga druga oštećenja zelene infrastrukture i mobilijara.

Urbanistički plan za Liman, usvojen 10. maja ove godine, između ostalog predviđa i mogućnost izgradnje ugostiteljskog objekta od 300 kvadrata u Limanskom parku, kao i saobraćajnicu koja će prolaziti kroz park, kako bi povezala Bulevar oslobođenja i Bulevar despota Stefana.

Na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske nalazi se mali park, u kom žive po jedna zaštićena biljna i životnjska vrsta, a na kom je vlast predvidela izgradnju podzemne garaže.

• Novosadski parkovi postaju garaže ili bašte ugostiteljskih objekata.

• Građani protestuju i jasno kažu NE.

• Gradski oci, nemi na zahteve građana, uzurpiraju vlast, te uz mantru “osvojili smo glasove, radimo šta hoćemo!”, donose odluke kojima ni na koji način ne doprinose boljem životu građana, naprotiv, uz povremeno skretanje pažnje javnosti sa suštinski važnih problema, na kozmetičke, populističke projekte.

Pod njihovom palicom pluća grada nestaju. Kvalitet života u urbanim sredinama direktno je povezan sa parkovskom infrastrukturom. Ljudi koji upravljaju gradom evidentno nemaju svest o tome, niti savest koja bi im došapnula da nam je u ovom gradu jedna stvar svima zajednička-svi dišemo isti vazduh.
Ovim putem apelujemo na građane da istraju u borbi za svoju okolinu. Mi ne odustajemo!

Gradski odbor “Dosta je bilo”, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar