Saopštenje Skupština

Maja Gojković beži od lične odgovornosti za bojkot Skupštine

Opozicija bojkotuje Skupštinu zato što je Maja Gojković dopustila i aktivno učestvovala u tome da Narodna skupština više liči na Farmu nego na najviši dom u kome se donose zakoni i zastupa narodna volja. Maja Gojković je dopustila da vladajuća većina na čelu sa poslanicima Martinovićem i Rističevićem, nesmetano krši sva pravila, vređa opozcione poslanike i sprečava bilo kakvu smislenu raspravu. Maja Gojković isključuje mikrofon opozicionim poslanicima, vređa ih i omalovažava pred kamerama i sprovodi sramotna glasanja na zvonce.

Činjenica da Etički kodeks narodnih poslanika još uvek nije donet i činjenica da je Poslovnik o radu koji je donela prethodna vlast loš i da ga treba menjati, ništa ne menja na činjenici da upravo Maja Gojković sprečava Narodnu skupštinu da obavlja svoj najvažniji posao: kontrolu rada izvršne vlasti. 

Bivša vlast je pre kraj svoje vladavine donela Poslovnik koji je veoma loš za opoziciju, a veoma dobar za vlast, misleći da će doveka ostati na vlasti. Sadašnja vlast zna za to i već 6 godina, iako ima većinu u Skupštini, ne želi da promeni Poslovnik jer im je takav u interesu. Konkretno, po važećem Poslovniku, opozicija nema mogućnost da zakaže nijednu sednicu Skupštine na bilo koju temu, nijednu sednicu bilo kog odbora i nema nikakvu mogućnost kontrole izvršne vlasti. Taj Poslovnik je donela prethodna vlast i on izuzetno prija sadašnjoj vlasti.

S druge strane, iako veoma loš po parlamentarizam i demokratiju, podsećamo da postojeći Poslovnik o radu Narodne skupštine striktno zabranjuje vređanje, pod pretnjom sankcijama. Uprkos toj činjenici, poslanici vlasti su skupštinsku govornicu dosledno koristili za iznošenje lažnih optužbi i vređanje opozicionih poslanika, nazivajući ih lažovima, lopovima, kriminalcima i običnim bitangama, a da za to nisu trpeli nikakve sankcije. Opomene i novčane kazne u Skupštini bile su rezervisane skoro isključivo za poslanike opozicije, koji su bili primorani da trpe to nasilje i bore se da dobiju reč da odgovore na lažne optužbe.

Predsednica Skupštine Gojković od samog početka rada 11. saziva sistematski je zloupotrebljavala odredbe Poslovnika, proizvoljno ih tumačeći i selektivno primenjujući njegove odredbe, a neretko i potpuno ga ignorišući. Urušeno poverenje ne može se povratiti njenim sakrivanjem iza potrebe za promenom Poslovnika, niti iza činjenice da Etički kodeks poslanika još uvek nije donet. 

Da bi Narodna skupština “okrenula novi list”, potrebno je, pre svega, da Maja Gojković javno preuzme odgovornost zbog situacije u kojoj se Skupština danas nalazi, situacije u kojoj je opozicija bila primorana da na mnogobrojne zloupotrebe moći skupštinske većine odgovori bojkotom zasedanja. Tek nakon toga mogu se stvoriti neophodni uslovi za bilo kakav zajednički rad na promeni postojećeg Poslovnika i donošenja Etičkog kodeksa.


Pročitajte još:

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Maje Gojković i ostalih predsedavajućih u Skupštini

Maja Gojković uskraćuje poslanicima pravo na pitanja Vladi

Još jedna sednica Skupštine u minut do isteka roka

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar