Politika Saopštenje

Neslobodne republičke izbore treba bojkotovati

Nakon što se istinska opozicija odlučila na bojkot zasedanja Narodne skupštine i obavezala na bojkot republičkih izbora do ispunjenja zahteva o stvaranju fer uslova za njihovo slobodno održavanje, vlast je uz pomoć i aktivno učešće EU, pokrenula javnu kampanju diskreditacije tih odluka i pravljenja svoje “konstruktivne” opozicije. Vlast i EU očigledno strahuju od mogućnosti da legitimitet odluka koje donese Skupština bez opozicije i legitimitet rezultata bojkotovanih republičkih izbora budu dovedeni u pitanje.

Najbolji način da vlast i EU izbegnu bojkot republičkih izbora nije kampanja ili stvaranje fantomske opozicije. Dovoljno je da se obezbede fer i pošteni uslovi za izbore:

1. fer pristup medijima
2. sređivanje biračkog spiska
3. obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije i brojanje glasova
4. omogućavanje uvida u kompletan birački materijal nakon izbora

Postavlja se pitanje: zbog čega EU i Berlin ne insistiraju na ovome? Da li je EU odustala od demokratije, slobodnih izbora i vladavine prava?

Ovi uslovi za fer i poštene izbore se ne dogovaraju na sastancima pod pokroviteljstvom Soroša, već u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kroz raspravu pozicije i opozicije i kroz zakonska rešenja koja onda ta Skupština usvaja.

Bojkot je očigledno najbolji način da se uzdrma ovakva nedemokratska vlast koja upravlja Srbijom pomoću medijskog mraka, zastrašivanja građana i velikodušne podrške EU. Bojkot je najbolji način da se Srbija izbori za fer i poštene izbore.

Vlast uz aktivnu podršku i učešće EU, trenutno probira i razvrstava lažnu opoziciju na “građane” (LDP, SVM, SMS, bivši delovi PSG) i “desnicu” (SRS, DSS, Šapić) kako bi u javnosti stvorila privid o legitimitetu rezultata još jednih neslobodnih parlamentarnih izbora. Ono što je zajedničko ovoj “građanskoj” i “nacionalnoj” opoziciji je želja da budu deo partokratske podele plena i udomljavanje svojih kadrova.

Pod istim barjakom rade i mejnstrim mediji u Srbiji, koji svakodnevno promovišu lažnu opoziciju kao prihvatljivu i daju joj veliki prostor da zagovara odustanak od bojkota.

Istinska opozicija u Srbiji treba da ostane odlučna u svojoj nameri da bojkotuje predstojeće republičke izbore dok se ne stvore uslovi da oni budu fer i slobodni. Da bi taj bojkot imao željeni efekat, potrebno je da ga podrže SzS, DJB, PSG i svi autentični građanski pokreti širom Srbije, koji nisu pod kontrolom SNS-a.

Samo ujedinjenim nastupom po pitanju bojkota, istinska opozicija u Srbiji može da raskrinka ovu predizbornu ujdurmu vlasti, sračunatu na stvaranje privida da u autokratskoj Srbiji postoji demokratija.

Pročitajte još:

Zašto je bojkot najbolji odgovor na još jedne nameštene izbore

DJB se neće odazvati pozivu Sema Fabricija

DJB podržao zahteve za fer izborne uslove

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sto kaze Voja Zanetic..
    “Malo je poznato da neulazak u bazen koji nema vodu ne predstavlja bojkotovanje kupanja”.