Војводина

Ко има право да нам не да да дишемо?

Лепо време би требало да значи да напољу можете да боравите кад год то пожелите. Такође, и да прозоре можете да држите отвореним у свако доба дана и ноћи.

Међутим, део Зрењанинаца тај „луксуз“ себи не може да приушти. Разлог су непријатни мириси који се и даље шире из постројења фабрике за прераду животињског отпада „Прекон“, а који је познат као кафилерија.

Сви они који имају куће или станове у близини кафилерије знају да је право на свеж ваздух нешто што им је ускраћено. То су становници делова града код базена и у индустријској зони, као и они који живе на Зеленом пољу, Ружи Шулман, 4. јулу, Д-2, Д-3, Мужљи… Па чак и они који не живе у Зрењанину могли су, уколико су пролазили близу кафилерије, да осете изузетно непријатан мирис.

Кафилерија је засигурно један од највећих еколошких проблема који годинама мучи Зрењанинце. Непријатни мириси свима сметају у већој или мањој мери. Ипак, њихов утицај на хроничне болеснике је огроман, јер им погоршавају основну болест. Тешко је и мучно и замислити како је некоме ко иначе има проблема са дисајним путевима у тренуцима када се непријатан мирис рашири. Он дефинитивно мора више пута да користи пумпицу, лекове…

Фабрици „Прекон“ је суд 2018. године забранио рад на три године уколико не уграде неопходне фитлере. Маја ове године пресуда је потврђена. Упркос томе у кафилерији нису прекидали прераду животињског отпада, правдајући се чињеницом да пресуда није правоснажна и да су на њу уложили жалбу. Истина је да су у међувремену уградили филтере, али они очито не дају жељене резултете.

Подсетимо, на трибини која је одржана септембра прошле године помоћник градоначелника Душко Радишић уверавао је да ће се проблем непријатних мириса и загађења из кафилерије решити до краја године. Прошло је више од пола текуће године, а проблем и даље постоји. 

Покрет Доста је било пита ко је то снажнији и јачи од сваког закона и сваке пресуде? Ко има право да Зрењанинцима не да да дишу чист ваздух? Када ће надлежни, које чине СНС и странке окупљене око ње, да предузму кораке да заштите своје суграђане?

Због свега овог грађани с правом имају страх и неповерење и према будућем постројењу за производњу аутомобилских гума  Шандонг Линглонг Тире чија је изградња почела.

Лазар Секулић
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар