Војводина

Чиста вода – Чекамо извештај комисије

Прошлог петка су представници конзорцијума који би за потребе града Зрењанина требао да пречишћава питку воду одржали конференцију за штампу. На конференцији је обелодањено да се град у потпуности снабдева водом из постројења за пречишћавање већ десетак дана, те да је вода, судећи по резултатима испитивања на улазу у водоводну мрежу града исправна.

Испитивање врши Завод за јавно здравље Зрењанин за сваки дан рада постројења неколико пута. Копије резултата испитивања биле су доступне свима на конференцији. Интересантно је да за ове копије резултата испитивања није било заинтересованих новинара, иако се ради о води која долази до свих домаћинстава у Зрењанину. Упоредо са овим испитивањима почела су и испитивања квалитета воде у водоводној мрежи.

О свему овоме је обавештен ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин и управа града. Надамо се да ће град у најкраћем року предузети потребне мере, јер ако је све ово тачно, онда је крајње време да мешовита комисија која треба да потврди резултате о квалитету воде и још неке уговорене параметре отпочне са радом.

Мешовота комисија је сачињена од представника града и извођача услуге пречишћавања воде. У службеном листу града од 5.09.2019., на веб порталу града видимо да је ова комисија формирана. Пре два месеца градској власти смо предложили три члана ове комисије за које смо сматрали да ће стручно, савесно, штитећи интересе града моћи да одговоре свим изазовима са којима ће се комисија суочити.

Са задовољством констатујемо да је наш предлог усвојен. Један од чланова комисије је Драган Лалић са нашег списка.

Ако се комисија не формира или не одазове позиву извођача радова пречишћавања воде који је прикупио сву документацију за пуштање у рад и не сачини записник сматраће се да је постројење пуштено према уговору о пречишћавању воде. Пуштањем у рад постројења, извођач стиче право да своју услугу наплаћује.

Важно је знати да су пуштање у рад постројења и укидање забране коришћења воде за пиће две одвојене ствари. Може да се деси да исправна вода из постројења, проласком кроз водоводне цеви на контролним тачакам и точећим местима буде неисправна. Потписивањем уговора о пречишћавању воде, водовод односно град је преузео ризик.

Заједничко саопштење Доста је било и Зелене странке

Александа Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар