Politika Saopštenje

Još uvek ima vremena da se izbegne bojkot, ali ono ističe

Šest meseci pred redovne parlamentarne izbore, tema broj 1 na političkoj sceni Srbije jeste stvaranje uslova da oni budu fer i slobodni. Opoziciona pretnja bojkotom očigledno je dala rezultate i u njoj treba istrajati da bi se stiglo do zacrtanog cilja. Bojkot izbora nije cilj sam po sebi, već pretnja bojkotom predstavlja jedino sredstvo kojim se vlast može naterati da obezbedi uslove za fer i slobodne izbore.

Izborni uslovi u Srbiji, od uvođenja višestranačja pre 30 godine, nikada nisu bili fer, ali nikada nisu bili ni gori nego što su trenutno. Iako vreme potrebno za stvaranje uslova za fer i poštene izbore iz dana u dan ističe, još uvek ga ima dovoljno. Preduslov je da zahtevi opozicije vlasti budu fokusirani, realni i sprovodivi. Nerealnim i nemogućim zahtevima opozicija praktično obezbeđuje alibi vlastima i njihovim EU sponzorima da kažu da su sve pokušali, ali da opozicija zahteva nemoguće.

DJB poziva ostatak prave opozicije (SzS i PSG) da uozbilje zahteve koje vlast treba da ispuni da bi se stvorili osnovni uslovi za fer izbore i istraje u pretnji bojkotom do njihovog ispunjenja. DJB je predložio sledeće zahteve:

  1. Fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.
  2. Sređivanje biračkih spiskova – U Srbiji ima manje od 5 miliona ličnih karata i preko 6.5 miliona birača u biračkim spiskovima.
  3. Snimanje biračkih kutija, ne birača – Obezbeđivanje kamera koje će snimati biračke kutije tokom izbornog dana, i proces prebrojavanja glasova nakon zatvaranja biračkih mesta.
  4. Neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora. – Mogućnost da svi građani preko interneta nakon izbora provere da li je zabeleženo da su glasali (a oni koji nisu glasali da provere da li je možda neko glasao umesto njih) i istinska, neograničena kontrola biračkog materijala kroz zajednički rad RIK-a i izbornih listi kako bi se odmah, na licu mesta, zajednički konstatovale nepravilnosti u džakovima i glasanje mrtvih i ljudi koji žive u inostranstvu.

Pročitajte još i:

Da li EU preko Soroša najavljuje državni udar i suspenziju Ustava

Pretnja bojkotom mora da se uozbilji

EU pomaže Vučiću da obesmisli bojkot

DJB poziva PSG da preispita svoj bojkot opozicije

Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Skupština Srbije jedini je forum za razgovor o fer izbornim uslovima

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar