Саопштењe Спољна политика

Аустријски званичник потврдио: мигранти се враћају у Србију

Приликом гостовања у емисији “ImZentrum” на аустријској телевизији ОРФ2, бивши аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кицкл изјавио је да Аустрија има договор са Србијом о враћању миграната којима Аустрија одбије захтев за азил. Тиме је Кицкл демантовао званичнике Србије који су пре годину дана јавно тврдили да такви договори са земљама ЕУ не постоје.

ДЈБ је пре годину дана упозоравао јавност да овакви договори постоје, а самим тим и могућност да се већи део од 620.000 миграната којима је до 2017. године Србија регистрована као земља првог уласка буде враћен у Србију. Нити је тада, нити је још увек уопште јасно како су мигранти успели да на свом путу ка ЕУ без икакве регистрације прођу кроз минимум две земље чланице ЕУ (Грчка и Бугарска) и Македонију, да би први папир о регистрацији добили тек у Србији. С озбиром да мигранти нису могли једноставно “пасти с неба”, још тада је било јасно да је у питању званичан договор државе Србије и ЕУ званичника.

Узимајући у обзир чињеницу да велики број грађана Србије из економских разлога напушта Србију, а истовремено имамо отворену могућност прилива великог броја миграната којима ЕУ одбије захтев за азил, ДЈБ изражава бојазан да оваква државна политика подстиче разградњу државе Србије, уподобљавајући Србију за још једну колонију банкарско-корпоративног глобализма који на ободима Европе гради своје упориште јефтине радне снаге и економски поробљава становништво.

Јавност Србије има оправдани интерес да зна детаље договора између Владе Србије и држава чланица ЕУ са којима је склопљен договор о пријему миграната, а пре свега детаље договора о коме је јавно проговорио бивши аустријски министар унутрашњих послова. Стога су народни посланици ДЈБ преко Скупштине Србије упутили званично питање министру унутрашњих послова Србије о том договору и захтевао копију писаних докумената који садрже његове детаље.

Ministru-unutrašnjih-poslova-Vlade-Republike-Srbije


Прочитајте још и:

ЕУ признала: Мигранте којима не дају азил, враћају у Србију

Колико миграната је до сада поднело захтев за азил у Србији?

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар