Saopštenje Spoljna politika

Austrijski zvaničnik potvrdio: migranti se vraćaju u Srbiju

Prilikom gostovanja u emisiji “ImZentrum” na austrijskoj televiziji ORF2, bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl izjavio je da Austrija ima dogovor sa Srbijom o vraćanju migranata kojima Austrija odbije zahtev za azil. Time je Kickl demantovao zvaničnike Srbije koji su pre godinu dana javno tvrdili da takvi dogovori sa zemljama EU ne postoje.

DJB je pre godinu dana upozoravao javnost da ovakvi dogovori postoje, a samim tim i mogućnost da se veći deo od 620.000 migranata kojima je do 2017. godine Srbija registrovana kao zemlja prvog ulaska bude vraćen u Srbiju. Niti je tada, niti je još uvek uopšte jasno kako su migranti uspeli da na svom putu ka EU bez ikakve registracije prođu kroz minimum dve zemlje članice EU (Grčka i Bugarska) i Makedoniju, da bi prvi papir o registraciji dobili tek u Srbiji. S ozbirom da migranti nisu mogli jednostavno “pasti s neba”, još tada je bilo jasno da je u pitanju zvaničan dogovor države Srbije i EU zvaničnika.

Uzimajući u obzir činjenicu da veliki broj građana Srbije iz ekonomskih razloga napušta Srbiju, a istovremeno imamo otvorenu mogućnost priliva velikog broja migranata kojima EU odbije zahtev za azil, DJB izražava bojazan da ovakva državna politika podstiče razgradnju države Srbije, upodobljavajući Srbiju za još jednu koloniju bankarsko-korporativnog globalizma koji na obodima Evrope gradi svoje uporište jeftine radne snage i ekonomski porobljava stanovništvo.

Javnost Srbije ima opravdani interes da zna detalje dogovora između Vlade Srbije i država članica EU sa kojima je sklopljen dogovor o prijemu migranata, a pre svega detalje dogovora o kome je javno progovorio bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova. Stoga su narodni poslanici DJB preko Skupštine Srbije uputili zvanično pitanje ministru unutrašnjih poslova Srbije o tom dogovoru i zahtevao kopiju pisanih dokumenata koji sadrže njegove detalje.

Ministru-unutrašnjih-poslova-Vlade-Republike-Srbije


Pročitajte još i:

EU priznala: Migrante kojima ne daju azil, vraćaju u Srbiju

Koliko migranata je do sada podnelo zahtev za azil u Srbiji?

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar