Vojvodina

Zrenjaninska čista voda koja nije za piće

Verovatno ste se zapitali kako je moguće da mesec dana nakon što je objavljeno da postrojenje za prečišćavanje vode daje čistu vodu, još uvek nemamo ukinutu zabranu?

Za dalje razumevanje važno je razdvojiti dve stvari, koje se, kad god se spomene zrenjaninska čista voda, trpaju u isti koš: početak rada postrojenja za prečišćavanje vode i ukidanje zabrane za piće. Ispravan rad postrojenja je svakako preduslov, jer da bi se zabrana vode za piće ukinula, u vodovodnu mrežu mora da ulazi čista voda.

Krenimo redom:

Postrojenje koje je počelo da radi, a koje niko nije proverio

Još 19. septembra na konferenciji za novinare predstavnici kompanija „Gruppo Zilio“ i „Synertech“ objavili su da postrojenje od početka meseca grad snabdeva čistom vodom. Nakon toga za očekivati je da će već formirana komisija za puštanje u rad o svemu ovome dati svoje mišljenje. Međutim,komisija do danas nije počela sa radom.

Nekako je logično da je grad, koji je raspisao tender za uslugu prečišćavanja vode, valjda bude zainteresovan da kada se to postrojenje završi i pusti u rad, proveri da li je sve urađeno onako kako je tenderom traženo.

Mi ćemo nastaviti da insistiramo na izveštaju ove komisije i na njegovoj dostupnosti javnosti baš onako kako je obećano 26. juna pred novinarima i pred premijerkom. Ono što ne može da se ospori je kvalitet vode na izlazu iz postrojenja jer su podaci ispitivanja vode na pomenutoj konferenciji javno dati na uvid za svaki dan rada.

Kvalitet vode na izlazu iz postrojenja i kvalitet vode u vodovodnoj mreži

Kao što smo već rekli, kvalitet vode na ulazu u vodovodnu mrežu je preduslov za ukidanje zabrane.

Krajnje je naivno očekivati da će kvalitet vode na mernim (točećim) mestima duž vodovodne mreže, kroz koju godinama teče neispravna voda biti isti kao na ulazu u mrežu. To čak ni teoretski nije moguće.

Po ugovoru o prečišćavanju, ugovarač usluge prečišćavanja dužan je da zadovolji kvalitet vode propisan Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode na ulazu u vodovodnu mrežu.

Ono čega smo se pribojavali još prilikom potpisivanja ugovora 2015.godine događa se najverovatnije upravo sada. Imamo vodu koja je na ulazu u vodovodnu mrežu ispravna, a na mernim mestima u vodovodnoj mreži gde se uzorkuje za ukidanje zabrane nije dovoljno ispravna da bi se ukinula zabrana.

Nespremnost za ukidanje zabrane vode za piće

Grad je preko svog JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin dočekao čistu vodu iz postrojenja za prečišćavanje potpuno nespremno.

Umesto što se sada dogovara, procedura za ukidanje zabrane vode za piće morala je biti do tančina razjašnjena i dogovorena mnogo pre puštanja u rad postrojenja.

Dakle između Vodovoda, odnosno grada i Zavoda za javno zdravlje i sanitarne inspekcije koja treba da ukine zabranu odavno nije smelo biti nedoumica i neslaganja.

Oko ispiranja vodovodne mreže Vodovod nije preduzeo ništa, iako je najmanje dva puta preko subvencija dobio sredstva od grada baš za tu namenu.

Da li će zabrana vode za piće biti ukinuta?

Možda može da se stekne utisak na osnovu prethodnih događanja, da se preduzimaju koraci da zabrana što duže ostane na snazi. Nije isključeno da iz nekog razloga postoji i opstrukcija.

Međutim, ostajanje zabrane vode za piće ne ide u prilog nikom, ni kao zaostali komunalni problem, ni kao politički minus, pa je zato za očekivati da će ovo u neko dogledno vreme biti rešeno.

U nameri da što pre reši ovaj problem gradska vlast ima veliki balast. Taj balast se sastoji u nestručnom, nesposobnom i nepreduzimljivom partijskom rukovodstvu Vodovoda i još nekih službi koje po pravilu treba da bude oslobođeno svake odgovornosti.

Dakle sve ide sporo, krivac ne postoji, a problemi se rešavaju u tišini, daleko od javnosti. Za to vreme na neki način treba odobrovoljiti izvođača usluge prečišćavanja vode da do daljnjeg grad besplatno snabdeva prečišćenom vodom.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo – Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar