Politika Skupština

Vlast krši zakon i krije ugovor sa Austrijom o vraćanju migranata

Nakon što je bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl izjavio da je sa Srbijom sklopio ugovor o migrantima, poslanici DJB uputili su zvanični zahtev za obaveštenjem i objašnjenjem ministru unutrašnjih poslova Srbije preko predsednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković, zahtevajući da nam dostavi kopiju tog ugovora. Iako je od predaje ovog zahteva prošlo mesec dana, odgovor nismo dobili.

Podsećamo, bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl, gostujući u emisiji ImZentrum na austrijskoj televiziji ORF2, izjavio je da je u doba dok je bio ministar sa Srbijom sklopio ugovor da migranti kojima Austrija odbije zahtev za azil, a koji ne mogu da se vrate u svoju zemlju porekla, budu vraćeni u Srbiju.

DJB poslanici su 8. oktobra 2019. godine, shodno članu 287. Poslovnika, preko predsednice Narodne skupštine zahtevali kopiju tog ugovora i dodatne informacije o tome s kojim je još zemljama EU Vlada Srbije sklopila slične ugovore, i koji su detalji tih ugovora.

Činjenica da poslanici DJB još uvek nisu dobili nikakav odgovor na ovo pitanje iako je prošao zakonski rok od 15 dana nedvosmisleno potvrđuje da Vlada Srbije sklapa tajne ugovore sa zemljama-članicama EU o pitanjima od velikog javnog značaja, odbijajući da javnost upozna sa njihovim sadržajem. Na taj način Vlada Srbije, uz pomoć predsednice Narodne skupštine, ne samo da krši odredbe Ustava Srbije, već aktivno radi na sistematskoj razgradnji države.

DJB će nastaviti da svim raspoloživim pravnim sredstvima insistira na ispunjenju obaveze Vlade Srbije da javnost upozna sa svim ugovorima o migrantima koje je u ime građana Srbije potpisala sa različitim EU zemljama, štiteći na taj način javni i državni interes Republike Srbije. DJB će tužiti predsednicu Narodne skupštine zbog nepostupanja i zahtevati da se ona obaveže na postupanje po zahtevu.

Prilog:

– Kopija zahteva

Pročitajte još i:

Austrijski zvaničnik potvrdio: Migranti se vraćaju u Srbiju

(Video) Saša Radulović vs. Nebojša Stefanović: Hoće li migranti postati jeftina radna snaga u Srbiji

Srbija ne treba da usvoji Globalni sporazum UN o migracijama

Azil i migranti – brojke i slova

Saša Radulović: Koliko je migranata do sada predalo zahtev za azil u Srbiji?

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar