Политика Реаговање

Зашто државне институције не поричу принудни рад кинеских осуђеника у Бору?

На молбу узнемирених грађана Бора посланици ДЈБ су почетком октобра упутили захтеве за информацијама од јавног значаја на адресе Министарства спољних послова, Министарства за рад и запошљавање, Министарства унутрашњих послова, Националне службе за запошљавање и Инспекцијске управе са следећим питањима:

  1. По ком потписаном међудржавном споразуму се врши упућивање држављана НР Кине на рад у град Бор?
  2. Који је укупан број кинеских држављана радно ангажованих у граду Бору?
  3. Да ли радно ангажовани држављани НР Кине имају дозволу боравка издату од стране МУП РС?
  4. Да ли су упућени кинески држављани на рад у град Бор осуђени на затворске казне у својој земљи – НР Кини?
  5. Који државни орган и на основу ког закона је донео одлуку о дозволи “увоза” осуђеника из НР Кине и њиховог радног ангажовања?
  6. Да ли је упошљавањем кинеских затвореника у ствари у Србији установљен односно легализован принудни рад, који је супротан конвенцијама МОР из 1930. и 1957. којима је укинут принудни рад, а чији је обвезник примене и Република Србија, као сукцесор, односно правни следбеник земље потписника наведених конвенција?

На наш захтев у законском року реаговало је само Министарство спољних послова, међутим крајње непримерено. Уместо јасних одговора на постављена питања, стигло нам је тек обавештење да су Влада Републике Србије и Влада НР Кине потписале “Споразум о социјалној сигурности којим се, између осталог, регулише и социјално осигурање упућених лица”, али да он још увек није ступио на снагу.

ДЈБ изражава велику забринутост због чињенице да надлежне институције грађанима Бора ускраћују одговоре на овако важна питања. Жалбу због неприкладног и непотпуног одговора Министарства спољних послова, као и жалбе због ћутања осталих надлежних државних институција, упутили смо у законском року Поверенику за слободан приступ информацијама од јавног значаја.


Прочитајте још и:

Кинески амбасадор дошао на рођендан СНС да захвали на поклоњеним рудним богатствима

РТБ Бор продат за 350 милиона, а вреди најмање 50 милијарди долара

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар