Косово и Метохија Саопштењe

Законом о референдуму СНС и СПС припремају терен за предају Косова и Метохије

Најављене измене Закона о референдуму намеравају да укину одредбу по којој је за успех референдума неопходно да на њему своју вољу изрази минимум 50% уписаних бирача. Власт на овај начин потпуно обесмишљава суштину референдума и отвара себи могућност да са минималном подршком искључиво своје партијске машинерије из Устава уклони преамбулу о Косову и Метохији која штити територијалну целовитост Републике Србије, у складу са Резолуцијом УН 1244.

Владајућа коалиција зна да на референдум о избацивању преамбуле о КиМ из Устава Србије не би изашло ни 20% уписаних бирача и то је основни разлог за измене Закона о референдуму. Власт у Србији ужива пуну подршку ЕУ и Немачке, а заузврат треба да испуни три захтева који су у њиховом интересу: да се добровољно одрекне Косова и Метохије, да пристане да буде паркинг за мигранте којима земље чланице ЕУ одбију захтев за азил и да се повинује колонијалној судбини и дужничком ропству који су Србији намењени.

Уместо измена Закона о референдуму, власт би пре свега морала да донесе Закон о Косову и Метохији – на шта је обавезује члан 182. Устава Републике Србије. Упркос чињеници да Устав прописује рок од 2 године за доношење овог закона, ниједна власт од 2006. године до данас није приступила процесу његове израде и доношња.

ДЈБ је још пре више од годину дана јавности представио свој нацрт Закона о Косову и Метохији, који представља пресек Устава Републике Србије и Резолуције УН 1244, а ослања се на модел Данске и Фарских острва. 

Апелујемо на власт да се према овом историјски важном питању понашају одговорно и делују државотворно, а не да слепо извршавају захтеве својих ЕУ ментора којима је једина брига заштита сопствених колонијалних интереса на Балкану, по цену потпуног урушавања свих уставотворних и демократских принципа. 


Прочитајте још и:

Шта Србија треба да уради да би сачувала Косово и Метохију

Да ли Вучић припрема јавност за предају КиМ?

Власт ће пасти на Косову

Статус Косова и Метохије решен је Резолуцијом 1244

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар