Kosovo i Metohija Saopštenje

Zakonom o referendumu SNS i SPS pripremaju teren za predaju Kosova i Metohije

Najavljene izmene Zakona o referendumu nameravaju da ukinu odredbu po kojoj je za uspeh referenduma neophodno da na njemu svoju volju izrazi minimum 50% upisanih birača. Vlast na ovaj način potpuno obesmišljava suštinu referenduma i otvara sebi mogućnost da sa minimalnom podrškom isključivo svoje partijske mašinerije iz Ustava ukloni preambulu o Kosovu i Metohiji koja štiti teritorijalnu celovitost Republike Srbije, u skladu sa Rezolucijom UN 1244.

Vladajuća koalicija zna da na referendum o izbacivanju preambule o KiM iz Ustava Srbije ne bi izašlo ni 20% upisanih birača i to je osnovni razlog za izmene Zakona o referendumu. Vlast u Srbiji uživa punu podršku EU i Nemačke, a zauzvrat treba da ispuni tri zahteva koji su u njihovom interesu: da se dobrovoljno odrekne Kosova i Metohije, da pristane da bude parking za migrante kojima zemlje članice EU odbiju zahtev za azil i da se povinuje kolonijalnoj sudbini i dužničkom ropstvu koji su Srbiji namenjeni.

Umesto izmena Zakona o referendumu, vlast bi pre svega morala da donese Zakon o Kosovu i Metohiji – na šta je obavezuje član 182. Ustava Republike Srbije. Uprkos činjenici da Ustav propisuje rok od 2 godine za donošenje ovog zakona, nijedna vlast od 2006. godine do danas nije pristupila procesu njegove izrade i donošnja.

DJB je još pre više od godinu dana javnosti predstavio svoj nacrt Zakona o Kosovu i Metohiji, koji predstavlja presek Ustava Republike Srbije i Rezolucije UN 1244, a oslanja se na model Danske i Farskih ostrva. 

Apelujemo na vlast da se prema ovom istorijski važnom pitanju ponašaju odgovorno i deluju državotvorno, a ne da slepo izvršavaju zahteve svojih EU mentora kojima je jedina briga zaštita sopstvenih kolonijalnih interesa na Balkanu, po cenu potpunog urušavanja svih ustavotvornih i demokratskih principa. 


Pročitajte još i:

Šta Srbija treba da uradi da bi sačuvala Kosovo i Metohiju

Da li Vučić priprema javnost za predaju KiM?

Vlast će pasti na Kosovu

Status Kosova i Metohije rešen je Rezolucijom 1244

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar