Економија

Буџет 2020: добар за партократију, лош за грађане

Доношењем буџета који финансира партократску машинерију и субвенционисање нелојалне конкуренције из иностранства с једне стране, а завлачи руку у џеп грађана и домаће привреде на другој страни, актуелна власт наставља своју погубну економску политику уништавања било какве могућности развоја домаће привреде и тера грађане у дужничко ропство.

Упркос томе што га власт назива “развојним”, буџет за 2020. годину је исти као и претходних година: партократски и економски погубан за домаћу привреду. Уместо да штеди и уводи ред у јавном и државном сектору, власт завлачи руку дубоко у џеп грађана и домаће привреде не би ли некако смањила дефицит.

У буџету постоји простор за велике уштеде када је реч о банкарским гаранцијама за јавна предузећа, затим у оквиру новца предвиђеног за плаћања судских казни и пенала судовима, као и по питању новца предвиђеног за субвенционисање великих страних компанија које у Србију долазе у потрази за јефтином радном снагом. Уместо да уведе ред у јавна предузећа, да извршава своје обавезе према грађанима у складу са законом како они не би морали да туже државу и одустане од економске политике поклањања наших ресурса страним корпорацијама, ова власт већ осму годину за редом дефицит смањује преко леђа грађана и домаће привреде. Горњу стопу ПДВ-а повећала је са 18 на 20 посто, доњу са 8 на 10, повећала је порез на добит и све акцизе, а увела је и акцизу за струју.

Буџет за 2020. годину наликује свим буџетима које смо имали у последњих 15 година, јер промовише идеју да је економска будућност Србије везана за колонију јефтине радне снаге из које нам деца беже, а уместо њих ће у немачким фабрикама које субвенционишемо каблове за плату од 200 евра мотати мигранти које нам ЕУ врати након што им одбије захтев за азил, јер се Србија води као земља њиховог првог уласка у Европу. Као што је то председник СНС-а јавно и признао 2018. године, до 2028. године у Србији ће се изједначити број наших људи који напуштају земљу са бројем миграната који ће се овде трајно насељавати, а након тога ће број миграната који долазе бити већи. 

ДЈБ апелује на власт да одустане од своје послушничке политике испуњавања интереса ЕУ и Немачке, те да се окрене одговорној и државотворној политици, јер тренутна разградња државе на свим нивоима прети нестанку Србије.

Прочитајте још и:

(Видео) Саша Радуловић Синиши Малом: Јавни дуг је смањен јер сте завукли руку у џепове грађана

Још једна седница Скупштине у минут до истека рока