Ekonomija

Budžet 2020: dobar za partokratiju, loš za građane

Donošenjem budžeta koji finansira partokratsku mašineriju i subvencionisanje nelojalne konkurencije iz inostranstva s jedne strane, a zavlači ruku u džep građana i domaće privrede na drugoj strani, aktuelna vlast nastavlja svoju pogubnu ekonomsku politiku uništavanja bilo kakve mogućnosti razvoja domaće privrede i tera građane u dužničko ropstvo.

Uprkos tome što ga vlast naziva “razvojnim”, budžet za 2020. godinu je isti kao i prethodnih godina: partokratski i ekonomski poguban za domaću privredu. Umesto da štedi i uvodi red u javnom i državnom sektoru, vlast zavlači ruku duboko u džep građana i domaće privrede ne bi li nekako smanjila deficit.

U budžetu postoji prostor za velike uštede kada je reč o bankarskim garancijama za javna preduzeća, zatim u okviru novca predviđenog za plaćanja sudskih kazni i penala sudovima, kao i po pitanju novca predviđenog za subvencionisanje velikih stranih kompanija koje u Srbiju dolaze u potrazi za jeftinom radnom snagom. Umesto da uvede red u javna preduzeća, da izvršava svoje obaveze prema građanima u skladu sa zakonom kako oni ne bi morali da tuže državu i odustane od ekonomske politike poklanjanja naših resursa stranim korporacijama, ova vlast već osmu godinu za redom deficit smanjuje preko leđa građana i domaće privrede. Gornju stopu PDV-a povećala je sa 18 na 20 posto, donju sa 8 na 10, povećala je porez na dobit i sve akcize, a uvela je i akcizu za struju.

Budžet za 2020. godinu nalikuje svim budžetima koje smo imali u poslednjih 15 godina, jer promoviše ideju da je ekonomska budućnost Srbije vezana za koloniju jeftine radne snage iz koje nam deca beže, a umesto njih će u nemačkim fabrikama koje subvencionišemo kablove za platu od 200 evra motati migranti koje nam EU vrati nakon što im odbije zahtev za azil, jer se Srbija vodi kao zemlja njihovog prvog ulaska u Evropu. Kao što je to predsednik SNS-a javno i priznao 2018. godine, do 2028. godine u Srbiji će se izjednačiti broj naših ljudi koji napuštaju zemlju sa brojem migranata koji će se ovde trajno naseljavati, a nakon toga će broj migranata koji dolaze biti veći. 

DJB apeluje na vlast da odustane od svoje poslušničke politike ispunjavanja interesa EU i Nemačke, te da se okrene odgovornoj i državotvornoj politici, jer trenutna razgradnja države na svim nivoima preti nestanku Srbije.

Pročitajte još i:

(Video) Saša Radulović Siniši Malom: Javni dug je smanjen jer ste zavukli ruku u džepove građana

Još jedna sednica Skupštine u minut do isteka roka

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar