Изјава

Бујић: ДЈБ захтева да се у Србији контролише фармацеутска индустрија

Изјава потпредседника ДЈБ, Александра Бујића, на трибини у Панчеву

У Панчеву су се окупили бројни грађани на трибини, на којој су могли да се друже са члановима председништва ДЈБ. Добар део присутних је узео активно учешће у разговору који се водио о готово свим актуелним политичким темама. Неки од посетилаца трибине изнели су интересовање о теми контроле фармацеутских производа у нашој земљи, као и о контексту у који неки покушавају да убаце ДЈБ. Слику је појаснио Александар Бујић, потпредседник ДЈБ.

“Нисмо никакви антиваксери, како желе да нас представе. Напротив, сматрамо вакцинацију изузетно важним процесом у систему здравствене заштите. Управо се због тога залажемо за стално унапређење процеса набавке, а посебно контроле вакцина у Србији. Невероватно је на какве је нападе та наша иницијатива наишла и на какве увреде и спинове у којима се нико није посветио проблему, него или пљувању чланова ДЈБ или заштити постојећег стања које је лоше. Још невероватније је то што су та етикетирања и спинови стизали од појединаца или организација које се декларишу као велики борци за демократију.

Оваквим деловање, они апсолутно раде на рушењу фундаменталног принципа демократије, а то је да све и свако може и треба бити изложен сумњи, критици, анализи и провери. Резултат треба да буде потврда или промена. У демократији нема догми. Међутим, иза многих квази-демократских јуришника крију се интереси њихових финансијера или оснивача. Такође, јавна тајна је да фармацеутске куће на разне начине дарују лекаре, спонзоришу им посете конгресима и на друге начине покушавају да их ставе у сараднички однос. У Немачкој је у току истрага и рација која раскринкава незакониту сарадњу фармацеутске куће и одређеног броја лекара. Код нас је недавно добила судски епилог афера “цитостатици” иако је откривена пре скоро дест година.

Лекари који су се богатили од прекомерног преписивања цитостатика, а наравно, јасно је ко их је подмитио. Јер, замислите, велике корпорације су, зарад профита, спремне на подвале. Ко би рекао? Сетимо се и иницијативе земаља Вишеградске групе, које су доказале да идентични производи, истих произвођача, имају различити квалитет за источну и западну Европу. Радило се, пре свега, о кондиторским производима и производима кућне хемије. Па како смо ми онда постали тако сигурни и убеђени у све што нам се сервира? Зашто верујемо више него било ко други? Зашто одбијамо контролу? У земљи у којој је скоро све постало нефункционално, ми, без сумње, верујемо фармацеутској индустрији.

Ми верујемо здравственом систему који не може да до краја реши проблем крађе беба. Ми верујемо здравственом систему, на чијем челу последњих деценија стоји плејада “феноменалних” ликова, од Бојића, преко Милосављевића, до Ђукић Дејановићеве и Лончара. ДЈБ никада није био против вакцинисања, ово је позив на мобилизацију струке. У нашем здравству, значајну већину чине лекари и сестре који су предани, поштени и веома, веома стручни. То доказује и вапај западних земаља за њима.

Треба их охрабрити да подигну главу и подржати да раде посао онако како знају, по правилима струке и у интересу грађана Србије.”

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар