Autorski tekst Obrazovanje

Horor škola: Đaci se takmiče u hvatanju miševa, na glave im pada plafon

Osnovna škola u selu Dragojevac kod Vladimiraca liči na scenografiju za horor film. Ulazak đaka u istu izgleda kao zona sumraka iz koje možda neće izaći zbog svih mogućih opasnosti koje vrebaju. Đacima koji pohađaju tu školu, tokom nastave može svašta da se dogodi – od upadanja u neobezbeđeni bunar dubok 14 metara koji se nalazi u školskom dvorištu do padanja krova na glavu.

U kakvom je stanju naše obrazovanje, najbolje pokazuje seoska škola u Dragojevcu. Godinama se u ovom selu čeka na renoviranje, međutim, uprkos zabrinutim roditeljima koji decu u školu šalju kao na front, lokalna vlast ništa preduzela nije.

Pored plafona koji svakodnevno pada po glavama đaka, u školi ozbiljan problem stvara i loša instalacija koja je pod naponom ogoljenih žica. Tu je i rupa od bunara u samom dvorištu škole koja niti je obezbeđena niti osigurana, pa je sve na đacima kada je bezbednost u školskom dvorištu u pitanju. I dvorište je neograđeno iako se nalazi pored asfaltnog puta kuda često velikom brzinom prolaze automobili.

U školi ni higijena nije na zavidnom nivou, mokri čvor ne postoji, a poslednji put je okrečena pre 12 godina. Grejanje je kao u 19. veku – furuna puna uglja od koga se u učionicama jedva diše.

Učenici nisu jedini korisnici ove škole iz zone sumraka. Naime, miševi i pacovi odavno su podstanari u ovoj ruiniranoj zgradi, a učenici se između odeljenja takmiče u tome ko će više da ulovi. Gotovo da je pitanje dana kada će izbiti zaraza zbog nehigijene, odnosno nemogućnosti da se održava higijena.

Da se nije sedelo skrštenih ruku, svedoči i roditelj jednog učenika koji je o situaciji u školi obavestio školski odbor, a potom i lokalnu samoupravu.
Odgovor koji je dobio nije iznenađujuć uprkos tome što aktuelna vlast na sva usta govori o tome kako čini sve za našu decu, njihovo obrazovanje i budućnost. Čak im je i najnoviji slogan za aktuelnu kampanju “Za našu decu” iako nije sasvim jasno za koju decu – našu ili njihovu.

Roditelj koji je pokrenuo pitanje renoviranja škole u Dragojevcu kod Vladimiraca pozvan je na sastanak lokalnog SNS odbora gde mu je saopšteno da će sanirati školu ukoliko opet pobede na izborima. Iako su na vlasti u ovoj opštini, njima je izgleda potrebno još mnogo mandata da bi se iz osnovne škole u Dragojevcu iselili miševi, zakopala duboka rupa, sanirao krov, napravio toalet i napokon stigao 20. vek u ovu seosku školu.

Dosta je bilo će ovo promeniti. Mi znamo kako da poboljšamo školstvo u Srbiji, a pronašli smo i novac u budžetu. Ulaganje u obrazovanje je investicija u budućnost, a ne trošak. Svi đaci u Srbiji moraju da imaju dobre uslove u kojima će se obrazovati, besplatne udžbenike, pribor, užinu i sve druge troškove koje sada moraju da snose roditelji, mora da plati država.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar