Saopštenje

MUP krije od narodnih poslanika DJB podatke o oduzetom registrovanom oružju od savesnih građana

U svetlu informacija koje su već preplavile javnost o oduzimanju oružja od savesnih građana u procesu preregistracije već ranije registrovanog oružja i njegovoj kasnijoj preprodaji, poslanici DJB su tražili od MUP-a da im dostavi podatke o broju registrovanog oružja koje je oduzeto od građana u poslednjih 5 godina. MUP nije odgovorio na zahtev poslanika DJB i time je prekršio zakon.

Šta u stvari krije MUP? Novi Zakon o oružju i municiji je donet 2015. godine i članom 50 je propisao je da svaki komad oružja mora da se preregistruje, da se papirni oružni listovi zamene sa plastičnim biometrijskim karticama i da se prilikom preregistracije mora dostaviti lekarsko uverenje o sposobnosti posedovanja oružja.

Po informacijama koje dobijamo od zabrinutih građana, načelnici Policijskih uprava su kršeći zakon, a u skladu sa nalogom MUP-a, umesto da po prijemu lekarskog uverenja urade preregistraciju po članu 50. Zakona, od građana koji su vršili preregistraciju tražili da plate namet u visini od preko 10.000 dinara kao da se radi o prvoj nabavci oružja. Istovremeno su im nudili već pripremljen obrazac o “poklanjanju” oružja državi. Poznato je da tržište oružja u Srbiji ne postoji, a da je zabranjeno građanima da prodaju svoje oružje u inostranstvu.

Ovo MUP-u nije bilo dosta, pa su na građane koji su prihvatili da plate namet i nisu hteli da “poklone” oružje državi, počeli da primenjuju član 11. zakona koji se odnosi na novu nabavku oružja i odbijali da preregistruju oružje pod izgovorom da građanin nije dokazao da mu je ugrožena lična bezbednost i donosili rešenja o oduzimanju. Iako zakon ostavlja mogućnost prodaje oružja u roku od godinu dana od dana donošenja rešenja o oduzimanju, kako tržište ne postoji, građani su bili primorani da “poklone” oružje državi. Kako tržište oružja u Srbiji ne postoji, građanima je oružje oduzimano. Ovo je posebno pogodilo veliki broj bivših vojnih lica i bivših pripadnika policije.

Izgleda kao da je cilj MUP-a u stvari u startu bio razoružavanje savesnih građana. Dodatni benefit MUP na čelu sa ministrom Stefanovićem izgleda vidi i u daljoj preprodaji tog oružja preko privatnih firmi. Postoji osnovana sumnja da MUP “prodaje” ispod cene, poklanja ili čak plaća uništavanje oružja protivzakonito oduzetog od savesnih građana privatnim kompanijama koje imaju licencu za izvoz oružja.

Sajtovi oružja u inostranstvu su preplavljeni ponudom prepravljenog oružja iz Srbije. Na naslovnoj slici se može videti sanduk sa popularnim “tetejcima – m57” kojima je naknadno ugrađena kočnica bez koje se ne mogu prodavati u SAD-u. O ovom unosnom “poslu” i količini oduzetog oružja govori i podatak da jedna radionica u Zemunu nije mogla da postigne ugradnju kočnica, pa je dodatno angažovana i firma u Čačku.

Zbog kršenja zakona, DJB je pokrenuo prekršajni postupak protiv ministra Nebojše Stefanovića kao i tužbu pred Upravnim sudom.


Pročitajte još i:

DJB podneo izmenu zakona: sprečiti otimanje oružja savesnim građanima

Zašto su Srbiji potrebni kineski policajci?

Zašto državne institucije ne poriču prinudni rad kineskih osuđenika u Boru?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Uz lekarsko uverenje, treba i potvrda suda o neosuđivanosti, i suda za ratne zločine, a za registrovane posle 99.god.i obuka u streljani. Maltretman od 3 dana, gužve, trošak. Registracija važi 5 god. Namera je jasna.