Vojvodina

Grad opet nije rešio problem Zrenjaninaca sa JKP „Gradska toplana“

Prethodna izmena Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom (odluka o toplanskom grejanju) dogodila se 2014. Izmena odluke je bila odbrana toplane od velikog broja isključenja. Broj zahteva za isključenje bivao je sve veći i pretio je da ugrozi ne samo stabilnost sistema toplanskog grejanja, već i njegov opstanak u Zrenjaninu. Promenom odluke nije više bilo moguće jednostavno raskinuti ugovor o snabdevanju toplotnom energijom, već je za to bilo potrebno prikupiti potpise saglasnosti svih stanara zgrade koji su u evidenciji JKP “Gradske Toplane“.

Promena odluke je poslužila svrsi. Broj korisnika koji se skinuo sa toplanskog grejanja nakon izglasavanja ove odluke u Skupštini grada bio je relativno mali, ne zbog toga što niko nije hteo da se skine već zato što to nije bilo lako. Evidencija stanara koji se greju je prastara, preuzeta od ugašenog društvenog preduzeća DP „Grejanje“. Vlasnici pojedinih stanova su se menjali i po nekoliko puta. Starima se izgubio trag, novi nisu želeli da sklapaju ugovor. Za skidanje je bio potreban potpis baš ovih starih iz evidencije.

Nova izmena Odluke o grejanju koja je promenjena samo u pogledu uslova koji se tiču skidanja sa sistema toplanskog grejanja izglasana prošlog petka 28.03.2020. Za skidanje više nisu problem potpisi starih stanare jer je potrebna saglasnost skupštine stanara, već su to novi tehnički uslovi koje treba da zadovolji svako ko bude hteo sa se skine. Uslovi su pisani tako da odvrate najupornije, počevši od pogrešne pretpostavke da oni koji žele da se sa toplane skinu neće nikako da se greju. U najvećem broju slučajeva oni samo neće da se greju preko toplane. Svako ko bude želeo da se sa toplane skine moraće svoj stan dobro (još nije poznato koliko) termički da izoluje i to ne od spoljnih uticaja nego od ostatka zgrade, a zatim tehnički da reši izmeštanje instalacije iz svog stana. Sve ovo počev od idejnog projekta sve sa tehničkom kontrolom, za svako pojedinačno skidanje.

SNS i koalicija u Skupštini protiv „zlog“ naroda koji s toplane hoće da se skine odnosi još jednu pobedu. Izmena odluke o snabdevanju toplotnom energijom je usvojena jednoglasno. Tu dolazimo do paradoksa. Odbornici koje bira narod, koji su predstavnici tog naroda, izgleda štite sistem od tog naroda.

Može da se izvede pogrešan zaključak da bi puštanjem svih koji hoće sa toplane da se otkače, a to je skoro polovina, jer polovina nema potpisan ugovor, ovaj problem bio rešen. Tada bi sasvim sigurno došlo do urušavanja sistema što svakako nije cilj. Ovi koji bi i dalje da se greju preko toplane tada ne bi imali izbor.

Možemo da razumemo da toplana štiti samu sebe, da se u nedostatku bolje ideje bori da zadrži postojeće stanje, da se bori da zadrži sve kupce, na silu, čak i ovakvim nerazumnim odlukama, ali ne možemo da razumemo Skupštinu koja naš predlogu rešenja ovog očigledno velikog problema nikada nije želea da stavi čak ni na dnevni red.

Odbornička grupa DJB je za vreme ovog mandata 4 puta podnosila predlog izmene odluke o grejanju koji detaljno obrađuje sve aspekte ovog problema.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar