VIDEO Saopštenje

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Nakon što je 15. marta predsednik SNS-a i Srbije prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje, uz saučesništvo predsednica Skupštine i Vlade, narodni poslanici DJB uputili su im zvanična pitanja s ciljem razjašnjenja okolnosti pod kojima su to učinili.

1. Da li je predsednici Narodne Skupštine poznato da član 200. stav 5. može da se iskoristi samo ako Narodna skupština nije u stanju da se sastane?

2. Zbog čega predsednica Narodne skupštine nije sazvala sednicu Narodne skupštine povodom proglašenja vanrednog stanja i po kom osnovu je utvdila da  Narodna skupština nije u stanju da se sastane?

3. Ko je odlučio i na osnovu čega da Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane i zašto to obrazloženje nije deo Odluke?

4. Da li je osnov za nemogućnost da se sastane Narodna skupština pravne prirode, konkretno da li je to Naredba o zabrani javnih okupljanja, kao što je objavljeno u pojedinim medijima ili je u pitanju neka druga faktička nemogućnost da se skupština sastane?

5. Da li predsednica Narodne Skupštine zna da odluka jednog ministarstva o zabrani javnih okupljanja ne može da bude jača od Ustava, suspenduje Narodnu skupštinu i oduzme joj Ustavom date nadležnosti?

6. Zbog čega predsednica Narodne skupštine nije u skladu sa članom 200. stav 8. Ustava u Ustavom propisanom roku, na dnevni red Narodne skupštine stavila potvrđivanje Odluke o proglašenju vanrednog stanja, koju su doneli predsednica Narodne skupštine, predsednik Republike i predsednica Vlade, s obzirom da je u skladu sa članom 106. Ustava Narodna skupština u zasedanju posle proglašenja vanrednog stanja?

7. Zašto se predsednica Narodne skupštine odlučila za odluku o uvođenju vanrednog stanja bez ikakve javne rasprave i konsultacija sa Narodnom skupštinom kada je iz člana 200. stav 1. Ustava potpuno jasno da se vanredno stanje uvodi samo ako postoji opasnost koja „ugrožava opstanak države ili građana“, a da je za epidemije i pandemije predviđeno proglašenje vanredne situaciju u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama?

Poslanici DJB očekuju od predsednice Skupštine i Vlade, kao i od predsednika SNS-a i Srbije da kroz odgovore na ova pitanja hitno javnosti Srbije ponude objašnjenja zbog čega su svojim postupcima ugrozili ustavni poredak u zemlji i mimo Ustava i zakona oduzeli nadležnosti Narodnoj skupštini, onemogućivši narodne poslanike da ispune svoju obavezu raspravljanja i odlučivanja o uvođenju vanrednog stanja u zemlji. 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar