Saopštenje

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

Nakon što je predsednik SNS-a i Srbije 15. marta, uz saučesništvo predsednice Vlade i predsednice Skupštine, suspendovao Skupštinu i protivustavno joj oduzeo nadležnosti da raspravlja i odlučuje o vanrednom stanju, narodni poslanici DJB uputili su poziv predsedniku Ustavnog suda Srbije da učini sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se sačuvao ustavni poredak u zemlji.

Poslanici DJB uputili su isti poziv i predsednicima Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog veća tužilaca, Advokatske komore Srbije, kao i Republičkom javnom tužiocu.

Član 200. stav 1. Ustava Republike Srbije jasno propisuje da odluku o vanrednom stanju donosi Narodna skupština. Bez ikakvog obrazloženja, prećutno samoproglasivši da „skupština nije u mogućnosti da se sastane“, predsednik SNS-a i Srbije protivustavno je preuzeo ingerencije Skupštine i proglasio da su odluke Vlade, čiji rad Skupština treba da kontroliše, iznad Ustava Srbije.

Podsećamo javnost da je pre samo 10 dana predsednik SNS-a i Srbije raspisao parlamentarne izbore, nakon čega je Narodna skupština nastavila da zaseda i donosi zakone. To je pravdano završavanjem „neodložnih poslova“. Uvođenje vanrednog stanja, izgleda, za predsednika SNS-a i predsednicu Narodne skupštine, ne spada u kategoriju „neodložnih poslova“.

Na epidemije i pandemije se odnosi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Neshvatljivo je da predsednik SNS-a, predsednica Narodne skupštine i predsednica Vlade ne poznaju zakone, ne poštuju Ustav i zloupotrebljavaju svoj položaj, praktično suspendujući najviše zakonodavno telo. Izgleda da je za predsednika SNS-a mnogo važnije pitanje kako odgoditi propale izbore od poštovanja Ustava i zakona Republike Srbije.

Nikada u modernoj istoriji Srbije Narodna skupština nije bila predmet ovakvih zloupotreba, čak ni u najtežim trenucima za državu i narod, poput izgnanstva u toku Prvog svetskog rata, pa ni kada su nasilno svrgavani šefovi države i Vlade, a ni kada smo živeli u sistemima koji se nisu smatrali demokratskim. Niko do sad nije uspeo da Narodnoj skupštini uskrati pravo i obavezu da odlučuje o pitanjima iz svoje nadležnosti.

Očekujemo da će predsednik Ustavnog suda, kao i predsednici ostalih relevantnih institucija kojima smo se obratili, biti svesni ozbiljnosti situacije i posledica ovog protiustavnog čina. Očekujemo da preduzmu sve što Ustav i zakoni države nalažu kako bi se očuvali narodna suverenost, vladavina prava i demokratija u Srbiji.



Pročitajte još i:

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar